Ett drygt 50-tal tränare för P15-lag runt om i Sverige var under onsdagskvällen på ledarträff i Norrköping i samband med turneringen SEF-Trophy. Christofer Augustsson, förbundskapten för P15/06-landslaget pratade bland annat om vikten av bättre mittbackar.

Först ut på föreläsningsscenen var Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll, som berättade om arbetet med akademierna, certifieringen och de nya kraven som kommer ställas på klubbarna. Det följdes upp av förbundskapten Christofer Augustsson som pratade om mittbackens roll och om att svensk fotboll just nu får fram för få duktiga mittbackar. Framförallt gäller det att stärka upp och utbilda bättre försvarande mittbackar.

Johan Ström, tränare för Degerfors IF:s P15, var en av tränarna som var på plats och lyssnade till vad som sades. 

– Förbundet har kollat på mittbacksrollen och Sverige ligger en bit bakom de övriga nationerna runt omkring i spel en mot en och att hålla balansen försvarsmässigt. Man vill ha med många bitar hos en mittback. Speluppbyggnad och spelförståelse ska också in, men det är just försvarsinsatsen som ska stärkas upp framöver. Vi fick se exempel på hur de vill att vi ska utveckla spelarna, säger Ström.

De drygt 50 tränarna fick mycket information från både Thomas Hasselgren och Christofer Augustsson. Information som först ska processas och sedan tas med hem och arbetas hårt med. 

– Det är intressant med den här typen av tillställningar. Man får nya ögonöppnare och blir väldigt inspirerad. Man vill hem och jobba med sakerna direkt. Samtidigt är det mycket att ta tag i och höga krav som ställs på föreningarna och akademierna för att leva upp till allt. Det är utvecklande och bra, men som liten förening är det väldigt mycket att tänka på. Så man får en liten klump i magen också, säger en skrattande Ström och fortsätter:

– Men det är jätteinspirerande att höra och det är ju i föreningsmiljön som spelarna är i den mesta av tiden. Man pratar om 95% av tiden i klubblaget och kanske 5% i landslag eller distriktslag. Så det är ju i föreningarna spelarna ska utbildas, säger han.

Degerfors A-lag gick upp i Allsvenskan till årets säsong och att ha ett representationslag som spelar i den högsta serien för första gången sedan 1997 tror Johan Ström är jätteviktigt för att ungdomsfotbollen ska fortsätta växa i bruksorten.

– Vi håller på att bygga upp organisationen allt eftersom kraven ökar och klubben växer. Vi har ju levt i Superettan i många år, men är uppe i Allsvenskan nu och kan förhoppningsvis behålla platsen där till nästa år. Vi håller på att växa som akademi också. Jag märker att det finns ett helt annat intresse kring ungdomsfotbollen och ett sug efter att få möjligheten att komma till Degerfors. Jag får jättemånga samtal från spelare och föräldrar som vill komma och prova och som ser möjligheten att få en bra fotbollsutveckling i Degerfors. Intresset ökar och det är viktigt för att vi ska kunna bibehålla organisationen och för att vi ska kunna växa som förening, säger han.

Och Johan Ström är övertygad om att det är bra för akademierna, för ledarna och för spelarna med de här träffarna.

– Man träffar andra ledare och diskuterar olika idéer. Inte bara på ledarträffen utan man möts på hotellet och på matcherna. Man utbyter erfarenheter och det är jättekul. Även spelarna får nya erfarenhet. Det var längesedan Degerfors var iväg på den här typen av turnering för 15-åringar. Vi ser hur spelarna växer för varje match och tar kliv framåt hela tiden.

Johan Ströms Degerfors kom trea i sin grupp efter två oavgjorda och en förlust. I B-slutspelets inledande match ställdes man mot AFC Eskilstuna där det blev förlust med 2-1.