Nu har de svenska elitklubbarna lämnat in 2021 års certifiering, som innehåller en aningen högre kravställning än tidigare. 
– Det kan innebära att poängen sänks lite, men det handlar inte om att klubbarna blivit sämre utan om att bedömningen är strängare än under tidigare år, konstaterar Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll. 

Varje år utför SEF en certifiering av medlemsklubbarna som ingår i Unicoach och deras akademier. Samtliga föreningars ungdomsverksamhet genomlyses och poängsätts i syfte att utveckla svensk elitfotboll.

Lagom till 2022 introduceras en omarbetad certifiering, som fått tilläggsnamnet “2.0”, men redan i år har några saker förändrats. De innefattar bland annat:

# Giltig tränarlicens krävs för högre tränarutbildningar (UEFA PRO, UEFA Youth Elite, UEFA A och UEFA A målvakt) för att tillgodogöra sig poäng, vilket innebär att det inte räcker med att ha gått en utbildning längre tillbaka i tiden;

# I delen A1, som omfattar värdegrund, ska klubbarna visa att de har en handlingsplan utifall att sexuella övergrepp mot minderåriga sker, och även att man begär utdrag från belastningsregistret för ledare inom akademin. Utvecklingssamtal med spelare ska ske minst två gånger per år;

# I B7 finns det nu en mall där spelarnas individuella utveckling beskrivs. Denna del har tidigare ansetts vara otydlig och därigenom inte gett tillfredsställande svar;

# I delen F2 får man poäng för hållna fortbildningar i andra klubbar, vilket nu begränsar sig till att gälla föreningar i det egna närområdet;

# Poäng ges till klubbar som har utlåningsavtal enligt SvFF fotbollsutvecklande föreningssamarbete gällande proffesionella spelare;

# Föreningarna får poäng för deltagande i SEF:s olika fortbildningsprojekt, exempelvis referensresor och erfarenhetsutbyten.

Thomas Hasselgren berättar också att det gäller att klubbarna visat vilja till framsteg:
– Om man ifjol fick poäng på ett ställe men i återkopplingsrapporten uppmanades att förbättra det och ändå inte har gjort det så får man inga poäng i år. Där har vi blivit hårdare i bedömningen. Det är viktigt att klubbarna tar steg framåt, säger han.

Föreningarna hade den 1 november som deadline, och samtliga lyckades också lämna in certifieringsdokumenten till dess. Nytt för i år var att detta var en helt digital process.

Här närmast kommer SEF:s certifierare – Thomas Lyth, Thomas Westerberg, Hans Lindbom, Lars Jacobsson, Lasse Eriksson, Stefan Lundin och ovan nämnde Hasselgren – att genomföra certifieringsmöten med samtliga klubbar, vilket pågår en bit in i december.

Det officiella resultatet presenteras sedan den 15 januari.