Läggs det större vikt vid unga mittbackars förmåga med boll än deras försvarsspel nuförtiden? Förbundskaptenen för Sveriges P15-landslag, Christofer Augustsson, är benägen att svara ja på den frågan.
– Jag tycker att pendeln har slagit över lite för mycket åt anfallsspelets håll, säger han till Unicoach.se.


Han är vanligtvis stationerad i Stockholm – även om man som förbundskapten naturligtvis har ett nationellt och internationellt arbetsfält – men Christoffer Augustsson har också tillbringat en del tid i Norrköping på sistone.

Först för att hålla föreläsningen med titeln “Mittbackens individuella färdigheter” för en stor skara P15-tränare under SEF Trophy, och sedan reprisera samma föredrag när de svenska elitklubbarnas akademi-representanter samlades under den nationella utvecklingskonferensen på Platinumcars Arena.

Augustssons tes bygger bland annat på insikter han fått under matcher i blågula sammanhang, och som gjort att han gör följande analys:
– Jag upplever att mittbackar i andra nationer klarar samtliga skeden i spelet på ett lite bättre sätt än vi ibland gör.

I föredraget fokuserade han på fyra viktiga områden för mittbackar: 1) Behålla defensiv balans, 2) se din närmaste motståndare, 3) försvara ytan, och 4) försvar mot bollhållare. Christoffer Augustsson betonade bland annat vikten av dessa delar genom att visa upp konkreta exempel från världsfotbollens stora ligor och turneringar. 

Hur upplever du att akademierna jobbar med sina mittbackar?
– Jag tror att de jobbar med alla spelets skeden, och det här blir ju en generalisering, men: rent generellt har pendeln slagit över åt att spelarna ska vara bra på anfallsspel och speluppbyggnad, och vi har influerats av det som skett i Europa och exempelvis Spanien där fotbollen bygger mycket på kontrollerad speluppbyggnad. Vi har också blivit bättre på det, men man får inte glömma det andra och hitta något mellanting, för vårt adelsmärke i Sverige har ändå alltid varit att vi är väldigt bra på att försvara, svarar Augustsson.

Sveriges P15-landslag skulle ha mött Finland en dubbellandskamp i mitten av november, men den blev inställd. Istället sker nästa samling den 9-12 december på Bosön.