För ungdoms- och juniorlag tillåts nu matchspel igen, om än i begränsad form. Den senaste tiden har samtidigt varit en utmaning för klubbar runtom i landet, och Johan Bergström, tränare i Halmstads BK:s P19, konstaterar att den har krävt ett anpassat träningsupplägg.
– Vi har försökt hålla glöden vid liv genom att spela mycket och i högre utsträckning ha lite roligare moment i träningen, säger han till Unicoach.se.

I januari tog Johan Bergström emot utmärkelsen som Årets Unicoachtränare, efter att ha tillhört klubben i ett decennium. Utöver sin roll som P19-tränare är han även instruktör på NIU-programmet vid Sannarpsgymnasiet samt utvecklingsansvarig i HBK, vilket innebär att 33-åringen ser till så att ledarna i akademilagen utbildas och fortbildas.

Men det är och har förstås varit utmanande tider inom den svenska fotbollsfamiljen. Efter att förra säsongen fick en abrupt avslutning i november så var det totalt träningsstopp i vintras, innan man fick komma igång i smågrupper i januari. Därefter har även de restriktionerna hävts, och nu går det att träna på “som vanligt” igen. 

I onsdags kom beskedet från Svenska Fotbollförbundet att seriespel nu tillåts, så länge som det handlar om att lokala matcher och begränsat resande. Det innebär att P17- och P19-Allsvenskan får vänta på att dra igång – med andra ord är det “status quo” där även fortsättningsvis. 
– Man får ju respektera situationen och ha förståelse för den. Jag tror ju att jag och vi som jobbar med spelare på den här nivån och i den här åldern ändå har väldigt drivna spelare, så det har inte varit några problem med motivationen direkt. Pandemin har slagit hårt mot idrotten på många sätt men våra killar har tacklat det här bra, samtidigt som vi såklart längtar jättemycket efter matcher och behöver komma igång med det så fort det bara går, säger Bergström.

HBK-spelarna har sju träningspass i veckan: fyra med laget och tre i skolan. Att just få möjlighet att ses i det sammanhanget tror Johan Bergström har varit avgörande för deras mentala välbefinnande.
– Det är väldigt viktigt att vi faktiskt får träna och att spelarna kommer utanför hemmets fyra väggar. Att de får hålla igång, röra på sig och träffa varandra har varit a och o för att alla ska må bra. 

Under den här perioden har besluten kring starten av seriespelet skjutits fram vid flera tillfällen, och i nuläget hoppas man på att få dra igång med matcher i mitten av maj. Men det kan också dröja ytterligare ett tag.

Hur har ni lagt upp er träningar nu när ni inte haft några matcher att förbereda er för?
– Det finns väl alltid ett fokus på fotbollsglädje, att det ska vara kul och sådär, men det är det alltid i våra träningar oavsett tid på året. Nu de senaste månaderna har vi kanske släppt lite på de taktiska bitarna som kommer automatiskt vid förberedelser inför match. Istället har vi försökt att hålla glöden vid liv genom att spela mycket och i högre utsträckning ha lite roligare moment i träningen. Fotbollsspelare älskar att spela – det är tvåmål som gäller, det finns inga hemligheter där, säger Bergström och skrattar.

Samtidigt konstaterar han att en eller två årskullar oundvikligen kommit i kläm under den här utdragna coronapandemin.
– Matcherna är en oerhört viktig del av utbildningen och det gör att situationen inte är optimal just nu. Våra 01:or från förra året har haft det tufft, men framförallt har 02:orna drabbats hårt. De är sistaårsjuniorer som vill ta chansen, men det är svårt att göra det när de inte får spela matcher, säger HBK-tränaren och fortsätter:
– Vi har ju ett åldersstreck att förhålla oss till i den här verksamheten, man kan inte vara junior hur länge som helst. Det är väldigt tråkigt för de här spelarna, de vill ju lyckas precis lika mycket som alla andra.

Foto: Bildbyrån