Utmärkelsen Årets Unicoach går till en tränare som under den gångna säsongen tog stora steg framåt i sin ledargärning samtidigt som han på ett framgångsrikt sätt utvecklade sina spelare. Han heter Johan Bergström, är 32 år och tillhör Halmstads BK:s P19-lag.

Utmärkelserna är nya för den här säsongen och delas ut inom ramarna för Unicoachnätverket. Juryn består av Thomas Hasselgren och Svante Samuelsson, akademichefsutvecklare respektive Sportchef på Svensk Elitfotboll, samt Per Carlander, Sverigechef på Unibet, och Anders Falk, Sponsorchef på Unibet.

Motiveringen i Bergströms fall lyder:
“Johan Bergström är en ung kommande elittränare som går en ljus framtid till mötes. Bergström har varit i Halmstads BK i tio år och har sakta men säkert blivit ‘expert’ på att utveckla först 15-16-åringar och nu de senaste fyra åren spelarna i 19-årstruppen. Parallellt med detta har Bergström tränat HBK:s NIU-spelare på Sannarpsgymnasiet. Johan är en välutbildad fotbollstränare med stort kunnande men också pedagogisk och entusiasmerande och har ett öppet sinnelag för att hela tiden utveckla sig själv som ledare. Johan Bergström har tagit ett stort ansvar i att förvalta och utveckla HBK:s framgångsrika akademi.”

Johan, hur känns det att utses till Årets Unicoach?
– Det var väldigt överraskande. Det är fantastiskt roligt att få en sån fjäder i hatten, svarar han.

Kan du förstå logiken bakom det faktum att just du får det här priset?
– Nä, jag är väldigt ödmjuk i att få det för jag tycker att det finns extremt många skickliga tränare i fotbolls-Sverige som både är väldigt kompetenta och jobbar väldigt hårt under den här Unicoach-flaggan. Det finns mycket kompetens, erfarenhet och ambitiösa och duktiga tränare så det var en överraskning för mig, men jag är väldigt glad och tacksam för det.

Hur har det gångna året varit för dig som ledare?
– Väldigt speciellt ju, det mest utmanande året till mångt och mycket på grund av de omständigheter som var. Det blev mycket ändrade planer och anpassningar, men jag tycker att vi har försökt göra det bästa av situationen, och framgången ligger väl i att man någonstans försöker läsa av spelarna: utvecklas de, tycker de det är roligt och är de motiverade till att träna och bli bättre? Där tycker jag ändå att vi har haft ett jättebra klimat och bra “go” i laget, trots att vi inte fick spela matcher på flera månader. 

Vilka hoppas du få ut av det här fotbollsåret som precis har inletts?
– Vi har en jättespännande spelargrupp tycker jag nu, och någonstans hoppas jag väl att vi ska få träna mer normalt och spela matcher, för det är det som till syvende och sist ger den viktigaste delen av utvecklingen. Men så länge vi försöker ta till vara på varje dag och göra det mesta av det vi har så hoppas jag att det ska gå åt rätt håll på alla plan. När vi summerar det här året så hoppas jag att det ska vara bättre än vad 2020 var!

Om du vill lära känna Johan Bergström ännu närmare så gjorde Unicoach ett reportage med honom i höstas, vilket du kan läsa här!