Vedran Vucicevic kom till Sverige från Serbien i början av 2000-talet för att nå eliten som fotbollsspelare. Så blev det inte riktigt – utan istället har han tagit sig dit som ledare och videoanalytiker för IFK Norrköping.
– Jag känner en stor tacksamhet för att jag kan få jobba med det jag gör, men också ett stort ansvar att göra bästa möjliga jobb för klubben, säger 39-åringen i en lång intervju med Unicoach.se. 

Den 12 januari i år presenterade IFK Norrköping i en artikel på den egna webbplatsen sin ledarstab inför A-lagets kommande säsong. Många namn radades upp – några nya i sammanhanget, andra mer välkända – och ett tillhörde Vedran Vucicevic, som vid det här laget hunnit bli en välkänd profil i östgötska fotbollskretsar.

Men mer om det snart, för det gäller att börja i rätt ände.

Och i hans fall krävs en resa till miljonstaden Belgrad, där han växte upp. På den tiden var även basket en stor sport i Serbien, men för Vucicevic var det bara fotboll som gällde. Redan som sjuåring berättade han för sina lärare att han skulle bli proffs, och banan började i mäktiga Partizan innan han hamnade i FK Obilic.

Vucicevic var kapten i samtliga ungdomskategorier och tränade även med A-laget när man vann serbiska ligan i slutet av 1990-talet. Skador hämmade dock hans utveckling, och så småningom föddes tanken på att göra något annorlunda för att väcka karriären till liv.
– Då kom möjligheten att testa sig utomlands. Jag ville visa för mig själv att jag kunde klara det, och det kändes roligt att testa något nytt, berättar han.

19 år gammal kom han till Sverige och Sylvia IF, då i den svenska andradivisionen. Det lite mjukare ledarskapet där passade honom, men återigen avlöste skadorna varandra. Den sejouren följdes sedan av en flytt till tjeckiska Prag, innan Vucicevic återvände till Sverige och Malmö Anadolu Boll & Idrottsförening (MABI), som idag heter FC Rosengård.

Vid bara 25 års ålder lade han sedan skorna på hyllan, på inrådan från Partizan Belgrads läkare, med anledning av de återkommande lårproblemen. Men samma klubb var också delaktig i att karriären tog en ny vändning.

Året var 2003, Partizan mötte Djurgården i Champions League och när en kompis som jobbade som sportjournalist hörde av sig och ville ha hjälp med analyserna i en live-tv-sändning så ställde Vedran Vucicevic upp. 
– Jag fick väldigt bra respons efter det, både från tränare och andra, och de sa åt mig att jag måste fortsätta med fotbollen på något sätt. Det var då som jag utbildade mig till fotbollstränare, och den första utbildningen gick jag utan att ens tillhöra en klubb.

Men så förblev det inte särskilt länge: Smedby AIS erbjöd honom att bli assisterande tränare i herrlaget, som hörde hemma i division 2.
– På den tiden var det inte så vanligt med videoanalys på den nivån, men vi började litegrann med det för att kunna utvärdera vårt spel och återkoppla på bästa möjliga sätt. Jag gick allt fler utbildningar och vi investerade pengar i analysverktyg där jag fick lära mig att scripta och göra statistik, berättar Vucicevic som senare även blev utvecklingsansvarig på klubbens ungdomssida, och fick uppdrag som fotbollsutvecklare av Östergötlands Fotbollförbund.

2017, efter många år i Smedby, var Vedran Vucicevic emellertid övertygad om att han behövde en ny utmaning. Han tog det tuffa beslutet att lämna utan att ha något annat klart, men dagen efter ringde IFK Norrköping akademichef Tony Martinsson och erbjöd rollen som P16-tränare.
– Jag blev också tillfrågad att hjälpa IFK med att revidera sin spelarutbildningsplan med hjälp av de andra i akademin. Så det gjorde jag under det första året, och efter det fick jag en förfrågan om att jobba heltid, säger 39-åringen som tidigare även var anställd på en limfabrik.

Idag är han NIU-ansvarig på det lokala fotbollsgymnasiet, huvudansvarig för IFK Norrköpings P16-gäng och assisterande tränare i A-laget, med särskilt ansvar för videoanalys. Under tiden i klubben har Vucicevic även hunnit göra en omfattande utvärdering av just herrlagets sätt att spela, men även kuskat Europa runt för att scouta motståndare, vid båda tillfällena på uppdrag av förre huvudtränaren Jens Gustafsson.

Han brinner för att utveckla sig själv, men även spelarna. Inte minst via Norrköpings femstjärniga akademi.
– Vi har en bra utbildningsplan som vi fått bra återkoppling på i certifieringen men också från  många andra som är intresserade av hur vi jobbar i IFK Norrköping. Vi har förstås väldigt bra förutsättningar och engagerade och duktiga ledare på alla nivåer. Vi försöker organisera vårt arbete och fördela resurserna på bästa sätt, och har en råd tråd i som löper ända från de yngsta till de äldsta. Sedan har våra unga spelare också möjligheten att fortsätta sin utveckling genom vårt samarbete med IF Sylvia, som spelar i division 1 och jobbar utifrån samma metodik som akademilagen.

Flera av IFK Norrköpings akademilag har också visat upp sin konkurrenskraft i såväl Ligacupen som seriespelet under de senaste åren, samtidigt som flera yngre förmågor slussats upp i A-lagstruppen. En faktor är givetvis de avancerade video- och analysmöjligheter som både spelare och ledare erbjuds, en annan det täta samarbete som finns mellan akademin och herrlaget.

Hur känns det att nu få arbeta nästintill heltid med videoanalys i A-laget?
– Jättekul, speciellt att få jobba med alla mina duktiga kollegor på den högsta nivån, få nya referenser igen och vara involverad i processen varje dag. Vi har också fått en tränare (Rikard Norling) som är väldigt tydlig i sitt arbetssätt och hur han vill göra grejer, och det ska bli jättekul att få lära sig från honom, säger Vedran Vucicevic.

Vad den läroprocessen ska leda till på sikt vill han däremot inte precisera.
– Målsättningen är att fortsätta att utveckla mig själv, gå Pro-utbildningen i en nära framtid och göra bästa möjliga jobb för min klubb, så vi får helt enkelt se var det leder.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån