2018 fick han, som 17-åring, uppleva hur det var att åka ur Superettan. Nu har Landskrona BoIS tagit sig tillbaka, och forwarden Kevin Jensen spelade en avgörande roll på vägen dit.
– Förut satte jag ganska stor press på mig själv att göra poäng, nu tycker jag att det är viktigare att jag gör stabila prestationer, säger 19-åringen i en intervju med Unicoach.se.

Förr eller senare inser nästan alla talangfulla fotbollsspelare att de behöver göra en ordentlig satsning och jobba hårt för att nå sina drömmars mål. Kevin Jensen var inte mer än elva eller tolv när det hände.

Han lade innebandyklubban åt sidan och bytte lilla moderklubben Billeberga GIF mot stora Landskrona BoIS.
– Mitt lag i Billeberga var inte dåligt, men jag visste också att det inte var där min framtid fanns om jag ville bli proffs. En scout från Landskrona hade kollat på våra matcher och sedan åkte jag dit och provtränade några gånger innan jag blev antagen, berättar Jensen.

I föreningens fyrstjärniga akademi kände han snabbt hur utvecklingen tog fart.
– Det var en sorts elitsatsning med fokus på glädje till fotbollen. Vi såg till att ha roligt utanför fotbollen, och när vi var på planen så satsade vi helhjärtat på det, berättar Kevin Jensen som inte var mer än 15 år när han först fick pröva på hetluften i P19 Allsvenskan, och samma säsong gjorde sin debut i A-laget.  

Men det tog ett tag att verkligen slå sig in på den sistnämnda nivån.
– För mig har mycket handlat om tålamod och målmedvetenhet. Under två säsonger spelade jag inte så många matcher, utan satt på bänken varje helg och såg på när de andra spelade medan jag inte fick chansen. Första året i division 1 spelade jag bara fyra minuter, och det var tufft mentalt. Men det var bara att köra på och göra sitt bästa, jag visste att chansen skulle komma så småningom.

2019 kom genombrottet med 25 spelade matcher och åtta gjorda mål i Ettan, där Kevin Jensen också utsågs till Årets talang. Säsongen därpå blev det ännu mer speltid och ungefär lika många fullträffar – men med den väsentliga skillnaden att Landskrona tog steget upp efter att ha besegrat Dalkurd i Superettankvalet.

2020 var också ett stort steg i rätt riktning för Jensen, även om han inledningsvis höll på att sätta krokben för sig själv.
– Jag satte ganska stor press på mig själv från början. Jag tänkte att om jag gjorde åtta mål och tre assister under min första säsong så skulle jag väl göra 11-13 mål under min andra och sex assister. Det var en press som jag inte kunde klara av, säger anfallstalangen och fortsätter:
– Nu tycker jag att det är viktigare att jag gör stabila prestationer än poäng, och hjälper laget på det sättet. Jag är 19 år och poäng är viktigt, men det är inte det som är fokuset nu utan att bli en så bra fotbollsspelare som möjligt. 

Och bra har det, som sagt, gått för Jensen, som även har fem ungdomslandskamper på meritlistan. Och han känner sig, liksom hela klubben, redo för Superettan.
– Känslan är bra, förvånansvärt bra. Vi har spelat fin fotboll under försäsongen och fått med oss bra resultat. Vi känns jämnare i våra prestationer, jag vet att vi lägger ner den tid som krävs och alla här har otroliga vinnarskallar. Det är som att vi har förstått att det inte bara är att gå ut och träna, utan att man måste maximera allt man kan. Med den sammanhållning vi även har i laget så tror jag verkligen att vi kommer klara av att etablera oss i Superettan.

Parallellt med fotbollen jobbar Kevin Jensen deltid på ett lager. Men det är uppenbart att nästan allt i hans liv kretsar kring sport.
– Ja, jag har fått lite klagomål från flickvännen för att det är för mycket fotboll ibland, men det är sånt som hon lär få leva med, säger han och skrattar.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån