Redan i Superettans premiäromgång slängdes Wille Jakobsson in i Superettans hetluft, och sedan dess har AFC Eskilstunas 18-årige målvakt visat att han definitivt platsar där.
– Jag känner att jag utvecklas varje dag i träning och match, säger han till Unicoach.se. 

Hört talas om Arboga Södra? Den västmanländska klubben huserar idag i division 3 på herrsidan, och framförallt kan man stoltsera med att ha fostrat tre målvakter som för närvarande befinner sig på elitnivå: Frank Pettersson i Jönköpings Södra, Conny Månsson i norska Kristiansund och så Wille Jakobsson då.

Men någon tydlig och enkel anledning till det hittar han inte.
– Jag vet faktiskt inte om det finns någon förklaring, men vår målvaktstränare “Salle” (Salih Resulovic), som tyvärr inte finns kvar längre, var i alla fall väldigt duktig, konstaterar Jakobsson som under sin fotbollsresa uppåt också tagit hjälp av sin morbror Edier Frejd, som bland annat representerade Las Palmas i spanska andraligan under sin karriär.
– När jag var liten och såg att “Eddie” var fotbollsspelare så ville jag också bli det. Vi har snackat mycket genom åren om hur man ska tänka, den mentala biten, och hur allt fungerar. Han har förklarat massor.

Redan som 14-åring gjorde Wille Jakobsson sina första seniormatcher i division 4, och som 15-åring fick han testa vingarna för Eskilstuna City i tvåan. I samma veva började målvaktstalangen träna med AFC Eskilstuna, och sommaren 2018 blev övergången ett faktum.
– När jag blev erbjuden ett kontrakt så var det självklart att tacka ja på en gång. Jag gillade klubben och allt personer runtomkring den, säger han.

Att ha en pappa som själv var målvakt på sin tid har förstås inte försämrat Wille Jakobssons chanser att lyckas i elitfotbollen, och han har redan hunnit ta sig högre upp i seriesystemet än vad hans far gjorde.

I 2020 års premiär av Superettan fick tonåringen komma in som ersättare för skadade Joshua Wicks, och totalt har det blivit 14 framträdanden i serien.
– Självklart har det varit en konstig säsong, som för alla, men ändå väldigt lärorik för mig. Jag har fått spela många matcher och lärt mig mycket av att vara på den här höga nivån.

Hur nöjd är du med dina egna insatser mellan stolparna?
– Jag skulle säga att det varit helt okej. Jag har haft mina upp- och nedgångar, men jag försöker alltid att göra mitt yttersta, och sedan får man ta att det blir fel ibland. Sån är fotbollen, och vi analyserar såklart varje mål efter matcherna för att se om jag kunde ha gjort något mer. Man lär sig av det och går vidare och kör på bara.

Jakobsson har hoppat av gymnasiet för att satsa allt på fotbollen, och att han hunnit göra sig ett namn råder det inga tvivel om. 18-åringen har bland annat bjudits in för att provträna med engelska Tottenham, nederländska Feyenoord samt italienska Genoa.
– Det har gett mig mycket att få se hur det är utomlands jämfört med här hemma i Sverige. Det är nästan svårt att säga vad det är – man måste uppleva det själv för att kunna förstå, säger Wille Jakobsson.

Just nu handlar dock allt om att lösa ett nytt Superettankontrakt med AFC Eskilstuna. Och ett av Jakobssons ess i rockärmen är att han visat sig vara en straffspecialist, efter bland annat ha räddat två elvametare i samma match mot Jönköpings Södra.

Den bedriften blev uppmärksammad i rikstäckande medier, och mest uppmärksamhet gavs den “hemliga” lapp som Jakobsson fick av en lagkompis precis före det ena skottet.

Kom igen nu – det kan väl inte fortfarande vara hemligt vad det stod?
– Haha, det är det tyvärr fortfarande. När jag slutar med fotboll har jag sagt att jag ska berätta vad det stod på lappen … 

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån