Samma dag som Festim Pasho tilldelades utmärkelsen som Årets Unicoach så fick han också en ny yrkestitel i Kalmar FF. Arbetsbeskrivningen förändras därmed en aning, men inte 39-åringens grundläggande drivkraft.
– Att se människor växa är det jag brinner för mest, säger han.

I samband med det webbmöte där 2024 års certifieringsresultat presenterades så avslöjades också mottagaren av priset Årets Unicoach, som går till en ledare som genom sitt engagemang och hårda arbete förtjänar att uppmärksammas.

Festim Pasho visste inte att han skulle få utmärkelsen, men hans kollegor var däremot medvetna om det och beordrade honom att följa mötet från bilen, som var på väg till Skövde för Västergötlands Fotbollförbunds tränarsymposium.

– Jag överdriver inte om jag säger att jag blev helt stum när de nämnde mitt namn. Det var ingen glädje först utan mest chock, men givetvis var jag jätteglad efter det, berättar Pasho, som gjorde sin första arbetsdag för Kalmar FF redan 2017.

Befordrades av Rydström
Då var han ungdomsansvarig i tre månader, innan en viss Henrik Rydström ville ha honom som assisterande tränare i KFF:s A-lag. Festim Pasho gick sedan tillbaka till akademin, men i samband med pandemin och de permitteringar som följde så bytte han arbetsgivare.

2020 lockades han dock tillbaka igen, först som P17- och P19-tränare, därefter analytiker och föreningsutvecklare. Idag – ja, sedan i fredags – är han sportchef för akademin.

– Jag är väl den som haft flest titlar i Kalmar FF i närtid, konstaterar han skämtsamt.

Pasho kommer även i sin nya roll att arbeta med klubbens Regionala Talangprojekt (RTP), där man via träningar och föredrag ser till att utveckla spelare och tränare i lokala samarbetsföreningar. Ett arbete som över tid har vuxit i storlek, och där startskottet var en referensresa till Danmark, anordnad av Svensk Elitfotboll.

Festim Pasho berättar:
– Jag tror att de flesta större fotbollsklubbarna tänker på hur de kan säkerställa kvalitén och höja kunskapen i sin region. I Kalmar FF fanns det tidigare ingen tydlighet i hur man skulle göra det, och för oss har det varit ett arbete där vi har testat oss fram. Det har varit jätteroligt men också utmanande att koordinera insatser i föreningar som har vitt skilda behov.

”Ett erkännande”
Ledarutveckling är det som ligger honom närmast om hjärtat, och det är en prioritering även framöver i KFF-akademin. Man tar också spjärn mot den senaste certifieringen i ett försök att ta ännu större steg, trots att den sportsliga kostymen stramas åt en aning nu när A-laget återfinns i Superettan istället för i Allsvenskan.

Men energi finns det gott om, inte minst efter Festim Pashos utmärkelse.

– Självklart är det så, jag skulle ljuga om jag sa något annat. Det är väldigt roligt att vi blir uppmärksammade. Nu är det jag som “frontar” det här individuella priset, men det är ett kollektivt arbete, och ett erkännande för det som vi påbörjat här.

Foto: Kalmar FF