Sedan 2020 har Svensk Elitfotboll, i samarbete med Unibet, delat ut utmärkelser till säsongens mest framträdande spelare på akademinivå. Här går vi igenom hur det gått för mottagarna av priset efter det.

De senaste två åren har utmärkelserna presenterats på scen, i direktsändning, under Allsvenskans Stora Pris. Så blir även fallet under 2024 års gala, som hålls den 21 november i Stockholm.

I juryn sitter företrädare för Svensk Elitfotboll samt Unibet, och utöver de priser som delas ut till spelare så premieras även en klubb och en ledare som utmärkt sig.

Här går vi igenom hur det gått för tidigare års mottagare av Årets Unicoachspelare:

2020
Målvakt: Gustav Leijon (klubblös)
Leijon tillhörde Örebro SK när han fick utmärkelsen och spåddes en lysande fotbollsframtid. Han hann också göra några A-lagsmatcher innan en knäskada kom i vägen. I hopp om att injicera nytt liv i karriären gick han sedan till Motala AIF i Ettan, men en ny knäskada följde och för tillfället har Gustav Leijon därför pausat sin elitsatsning.

Försvarare: Melker Jonsson (Landskrona BoIS)
Jonsson har lyckats bli en etablerad elitspelare sedan han lämnade Djurgården 2022 – först via ett lån till Landskrona, som sedan förvandlades till en permanent övergång. Mittbacken har varit en stor anledning till klubbens framgångar och det faktum att man, med en tredjedel kvar av serien, nosar på en plats i Allsvenskan.

Mittfältare: Samir Maarouf (Lunds BK)
2021 debuterade Maarouf för BK Häcken i Allsvenskan. För att få mer speltid lånades han sedan ut till Vasalunds IF i Superettan, men blev sedan kvar i serien när han värvades av AFC Eskilstuna. 38 matcher har det därför hunnit bli i den näst högsta divisionen, även om det är Ettan Södra som gäller under 2024 då Samir Maarouf skrivit på för Lunds BK. Två mål och två assister på tolv matcher är hans facit hittills.

Forward: Erik Ring (Lincoln City)
Häromdagen meddelade AIK att man sålt Ring till Lincoln City, som huserar i den engelska tredjedivisionen. Under året har anfallaren hunnit med att göra sex matcher i Allsvenskan, vilket var en naturlig utveckling efter en fin lånesejour hos Helsingborgs IF säsongen före, där det blev sex mål på 29 Superettan-matcher.

2021
Målvakt: Adam Ingi Benediktsson (Östersunds FK)
Isländske Benediktsson samlade på sig gott om erfarenhet i IFK Göteborg, där det blev nio allsvenska framträdanden innan han begav sig vidare under 2024. Ny klubbadress blev Östersunds FK, där 22-åringen hunnit göra fem starter hittills.

Försvarare: Dino Salihovic (IFK Norrköping)
Redan 2021 gjorde Salihovic sin allsvenska debut, och 2022 blev det ännu fler matcher i högstadivisionen. En lyckad utlåning till GAIS i Superettan följde, och i år har Dino Salihovic gjort fler matcher än någonsin tidigare i IFK Norrköpings tröja. Allt pekar åt ett enda håll, helt enkelt.

Mittfältare: Noah Persson (Young Boys)
Sommaren 2023 fick Mjällby säga definitivt adjö till yttern Persson, som några månader tidigare hade köpts av schweiziska Young Boys och därefter lånats tillbaka till MAIF. Sedan dess har Noah Persson gjort många matcher för sin nya klubb, däribland i Champions League, men haft det lite tuffare under säsongen 2024/25, som dessutom inletts svagt av Young Boys.

Forward: Isak Bjerkebo (Varbergs BoIS)
Från Malmö FF, via Kalmar FF och Skövde AIK, till Varbergs BoIS. Ja, Bjerkebo har varit aktiv i sina klubbval och dessutom lyckats väldigt bra. Varberg har visserligen haft det tufft i år, men Bjerkebo har stått för sex mål i Superettan, vilket är ett (1) mer än det blev i Skövde ifjol.

2022
Målvakt: André Picornell (Gil Vicente)
Efter att ha gjort allsvensk debut för Djurgården 2023 så gick Picornells kontrakt ut i vintras, och han valde då att söka sig vidare. Nyligen skrev han på för portugisiska Gil Vicente, där det än så länge inte blivit några matcher i A-laget.

Försvarare: Felix Eriksson (utlånad från IFK Göteborg till Sogndal)
Efter att ha imponerat i P19 Allsvenskan så fick Eriksson så småningom speltid i IFK Göteborgs A-lag, men den hårda konkurrensen har inneburit att två utlåningssejourer följt på varandra: först till Utsikten och sedan till Sogndal. Där, i den norska andradivisionen, har han i år spelat 19 matcher, gjort tre mål och spelat fram till fem.

Mittfältare: Victor Andersson (AIK)
Efter en start med många inhopp har det blivit aningen färre chanser för Andersson på sistone i AIK-tröjan, men han slåss alltjämt om en plats och har i flera matcher visat sina offensiva spetskvalitéer.

Forward: Deniz Gül (Porto)
Massor av mål på juniornivå gav Gül en chans i Hammarbys A-lag, och den tog han. 2023 kom debuten och under 2024 har startplatsen oftast varit hans. Efter 18 matcher och tre mål väntar dock nu, sedan någon dag tillbaka, ett nytt äventyr i form av portugisiska Porto.

2023
Målvakt: Elis Bishesari (IFK Göteborg)
Var vid tillfället ordinarie i P19 Allsvenskan, men har därefter också tagit förstaplatsen mellan IFK Göteborgs stolpar i Allsvenskan. 16 av maximala 20 matcher har det hittills blivit under säsongen.

Försvarare: Benjamin Örn (Helsingborgs IF)
Örn fick redan ifjol göra sina första matcher i Superettan, och under 2024 har han fortsatt att vara given i ett toppaspirerande HIF.

Mittfältare: Adrian Skogmar (Malmö FF)
Fem allsvenska matcher – tre starter, två inhopp – har det blivit för Skogmar under årets säsong, och det är lika många som han mäktade med under fjolåret i MFF. Trots stenhård konkurrens har 18-åringen fått visa att han verkligen håller måttet hos serieledaren.

Forward: Alex Hall (utlånad från Halmstads BK till Skövde AIK)
Målsuccén i fjolårets upplaga av P19 Allsvenskan gav Hall den här utmärkelsen. Efter det fick han också fler chanser i Halmstads BK:s A-lag och gjorde tre matcher i Allsvenskan innan han sedermera lånades ut till Skövde AIK i Superettan. Fyra matcher och noll mål är anfallarens facit så här långt.