Landskrona BoIS tog chansen att nå A-slutspelet i Gothia Puma Trophy efter segern mot lettiska Riga FC – trots att motståndarna gjorde mål redan efter 13 sekunder.
– Ibland var det bra, ibland mindre bra, konstaterar tränaren Antonio Okseti efter 2-1-segern på Valhalla IP.

Gothia Cup är på väg in i en avgörande gruppspelsfas. På onsdagen vet vi vilka lag som tar sig till A-slutspel och vilka som får nöja sig med fortsatt spel i B-kategorin.

I Gothia Puma Trophy, för P17-lag, satt Landskrona i en pressad tabellsituation inför mötet med Riga, eftersom båda stod på noll poäng efter den första speldagen.

Ovanpå det gjorde letterna, som sagt, mål i sitt första anfall.
– Det var inte så bra försvarsspel där, samtidigt som de var duktiga på att genomföra något som var inövat. Vi får lära oss att vara bättre beredda från minut ett, säger Okseti.

Ganska omedelbart kom dock kvitteringen från nära håll genom Enis Hebibovic, som även förvaltade ett friläge till 2-1 i sista sekunden av första halvlek.

Han hade därtill ett läge att bli hattrickskytt, men då räddade målvakten. Därmed blev det spänning ända in på mållinjen, även om Riga hade svårt att skapa farliga målchanser under den sista halvtimmen.
– Det var en bra reaktion efter deras mål och en stabil prestation, säger Antonio Okseti som nu ställs mot en annan trepoängare, BK Häcken, i den sista gruppspelsmatchen.

***

Tidigare under tisdagen säkrade IF Elfsborg sin plats i A-slutspelet via en 2-1-seger mot Degerfors IF.

Elfsborgs mål, båda gjorda av Adam Vetterlöv, kom under matchens tio första minuter. Degerfors hade en boll i virket, men fick in reduceringen först i slutminuten.

Det kom även en slutforcering, men matchens sista avslut – i inte helt enkel vänstervinkel – satt utanför.
– Det var en riktigt dålig första halvlek. Där spelade vi dem mer eller mindre i händerna, så det var inget snack om att de ledde rättvist. I andra halvlek var vi bättre, den var helt okej, sa Degerforstränaren Elias Levi efter slutsignalen.

Elfsborgs motsvarighet, Tony Lundqvist, var nöjd med sitt lags insats och har nu siktet inställt på den förstaplats som ger direktavancemang till kvartsfinal istället för en lurig väg via åttondelarna.
– För oss är det viktigt att vinna gruppen, konstaterar han.

Elfsborg ser också starkt ut så här långt:
– Vi har en bra gruppkänsla och killarna orkar spela den intensiva och framåtlutade fotboll som vi vill spela, säger Lundqvist.

För Elfsborg väntar match mot tabelltvåan Tiki-Taka, från Nigeria, på onsdag eftermiddag.

Samtliga resultat, kommande matcher och tabeller går att hitta här.