Via en tajt målskillnadsaffär tog sig Utsiktens BK vidare från Ligacupens inledande gruppspel för P17-lag. Det innebär slutspel och nya svåra motståndare.
– Det blir ett bra riktmärke kring var vi står i spelet och vad vi behöver utveckla, säger nye tränaren Lo Gröndahl till Unicoach.

Ligacupen var det officiella startskottet för tävlingssäsongen 2024, även om turneringen inleddes i mitten av november förra året. I P17-klassen var förutsättningarna tuffa: åtta högkvalitativa grupper hade formerats, och biljetterna till A-slutspelet gick endast till segrarna av dessa.

Utsiktens BK parades ihop med BK Häcken, GAIS och Masthuggets BK. I slutändan landade de tre förstnämnda på sex poäng vardera, och bättre målskillnad än övriga två skickade Utsikten vidare.

– I sista matchen mot Masthugget visste vi att vinst med fem bollar eller fler krävdes, och det grejade grabbarna (8-2 blev resultatet)  till slut, säger Lo Gröndahl, som då inte hade klivit in i den officiella rollen som tränare, utan betraktade matchen som åskådare.

Hysén i assisteranderoll

Nu är han dock på plats på riktigt, med den förre elitspelaren Tobias Hysén som sin assisterande. Gröndahl har haft uppdrag både på ungdoms- och juniorsidan tidigare, men kommer närmast från seniorlaget Göteborgs FF.

– Efter tre år i GFF kände jag att det var dags för en ny utmaning, och då dök Utsikten upp som ett alternativ. Det känns som att det är många bra saker på gång här med akademin, och den har tagit stora kliv under de senaste åren. Det är ett bra läge att hoppa på, och en kul utmaning!

Även i år förfogar Utsikten över en plats i P17 Allsvenskan, och man ställs mot några av sina seriekollegor redan i Ligacupens slutspel, som inleds den 17 februari.

– Ambitionen från föreningen är att etablera laget i P17 Allsvenskan, så vi ska se till att Utsikten spelar där även 2025. I Ligacupen får vi kanske se lag som IFK Norrköping och IFK Göteborg som favoriter mot oss på förhand, men vi har en god tro på att vi ska kunna göra bra ifrån oss och utmana, säger 30-årige Gröndahl.

Hur skulle du beskriva ert sätt att spela?

– Det som vi hoppas ska synas i Ligacupen och Allsvenskan under året är vår “Utsikten-identitet”, i form av ett hårt arbetande lag där alla jobbar för varandra. Vi har ett bra djupledsspel och spelar en fartfylld fotboll som kännetecknas av ett starkt presspel och att vi sammantaget förhoppningsvis är jobbiga att möta, svarar Lo Gröndahl.

Upp till bevis i Ligacupens slutspel!

Ligacupen P17, A-slutspel

Grupp A1
AIK
Djurgårdens IF
Hammarby IF
Hammarby TFF
IF Brommapojkarna
IK Brage

A2
Degerfors IF
IFK Göteborg
IFK Norrköping
Norrby IF
Utsiktens BK
Örebro SK

A3
Helsingborgs IF
Kalmar FF
Landskrona BoIS
Malmö FF
Mjällby AIF
Östers IF

Skytteliga
1. Ardian Murati (IFK Värnamo), 8 mål
2. Benjamin Alija (Mjällby AIF), 6
3. Dion Rujkovci (IF Elfsborg) & Raphael Holmström (Norrby IF), 5