Trots att flera spelare slussats vidare till klubbens seniorverksamhet så fortsätter Trelleborgs FF:s P19-lag att imponera. Härnäst väntar slutspel i Ligacupen efter ett starkt gruppspel.
– Vi har en stimulerande miljö med unga spelare som är väldigt ambitiösa, konstaterar tränaren Kristian Haynes.

Slutspelsgrupp A3 i Ligacupens P19-klass är högintressant och tillsynes vidöppen på förhand. Där finns nämligen fem lag som i år hör hemma i P19 Allsvenskan.

Det sjätte och sista är Trelleborgs FF.

– Det stod ganska tidigt mellan oss och Mjällby om vem som skulle bli gruppsegrare. Vi möttes i sista matchen och hade bättre resultat med oss sedan tidigare, så krysset där (0-0) gjorde så att vi gick till A-slutspel, berättar Kristian Haynes, ett känt namn i fotbolls-Sverige efter en en lång spelarkarriär på elitnivå, som så småningom följdes av att han blev huvudtränare i just Trelleborgs FF:s A-lag mellan 2019 och 2022.

En ”re-start”

Nu gör Haynes, även utvecklingschef i klubben, sin andra säsong i P19. Den första gav en femteplats i P19 Superettan. 

Sedan dess har en naturlig föryngringsprocess skett, bland annat som ett resultat av att flera spelare flyttats upp till A-truppen. Haynes kallar säsongen 2024 för en “re-start”:

– Årskullen 2005 var med redan under 2023, och det innebär att vi enklare kan bygga vidare på de spelmässiga delarna. Förhoppningen är att det sätter sig i början av säsongen, och att spelare som ersatt andra som flyttats upp visar upp sig när de får chansen. Det finns inget resultatfokus alls, utan jag vill se en progression i de här fem cupmatcherna. Vi ska göra vår grej, även mot bättre motstånd.

Ja, hur ser du på lagen som väntar?

– Det är ju inga nya bekantskaper, utan vi har ju ofta ställts mot Helsingborg, Malmö och Kalmar i exempelvis U21-serien. Vi ser det som bra utbildningsmatcher mot lag som jag förmodar är steget upp mot vad vi har i vår serie.

I slutet av mars inleds P19 Superettan, och inte heller där finns några resultatmässiga mål, som att ta klivet upp.

– Det är en perfekt mix av matcher i det läge som vi befinner oss just nu: några är mer utmanande, sedan finns det ett mellanskikt av lag och några som vi är starkare än. När vår verksamhet flyttat fram några steg så vill vi gärna ta klivet, men det finns ett par saker vi vill hinna göra först, säger Kristian Haynes.

Ligacupen P19, A-slutspel

Grupp A1
AIK
AFC Eskilstuna
Djurgårdens IF
GIF Sundsvall
IF Brommapojkarna
IFK Stocksund

Grupp A2
BK Häcken
IF Elfsborg
IFK Göteborg
IFK Norrköping
Skövde AIK
Åtvidabergs FF

Grupp A3
Halmstads BK
Helsingborgs IF
Kalmar FF
Malmö FF
Trelleborgs FF
Östers IF

Skytteliga
1. Severin Nioule (BK Häcken), 8 mål
2. Oliver Schaaf (Brommapojkarna DFF), 6
3. Adrian Klipic (Örgryte IS), Leo Hjalmarsson (Brommapojkarna DFF) & Marcus Nilsson (Degerfors IF), 5

Foto: Trelleborgs FF