Göteborgsklubbarna dominerade när vi i veckan fick veta vilka som prisats som Årets unga spelare i Allsvenskan respektive Superettan.

I måndags tillkännagavs utmärkelserna för Superettan under säsongen 2023. Västerås SK och GAIS – lagen som tog direktplatserna till Allsvenskan – stod som vinnare i samtliga kategorier.

Årets unga spelare blev Axel Henriksson, 21-åringen som fostrats i BK Häckens akademi men som 2022 kom till GAIS, där han tagit stora steg framåt i sin utveckling. 

Henriksson bokfördes för sex mål och tre assister på 17 omgångar.
– Jag trodde inte att jag skulle vinna, jag har ju bara kunnat spela halva säsongen, men det känns såklart jättebra att få det här priset! Det tog längre tid än vi trodde för mig att kunna komma tillbaka, men när jag väl gjorde det så har det gått bra. Jag vill tacka mina medspelare, det är tack vare att de presterar som jag kan prestera, samt mina tränare som hittat en bra roll för mig. Det ska bli sjukt kul att se hur vi står oss mot ännu bättre lag nästa år, och för mig personligen att få utvecklas ytterligare och spela ännu bättre fotboll, säger Axel Henriksson på Superettans officiella webbplats.

I Allsvenskan gick motsvarande pris till 18-årige Momodou Sonko. Med sina sju mål var han näst farligast på den fronten hos BK Häcken i år.

Utmärkelsen delades ut i samband med galan Allsvenskans Stora Pris, som arrangerades tidigare i veckan.

Foto: Bildbyrån