IFK Göteborgs egenfostrade spelare fick mest speltid i Allsvenskan under 2023, men de yngsta snittåldrarna fanns på annat håll. Det visar ny data från det schweiziska fotbollsinstitutet CIES.

I förra veckan presenterade CIES data från 60 olika ligor runtom i världen. Där har man tittat närmare på klubbtränade spelare som tillbringat åtminstone tre år i den aktuella föreningen mellan 15 och 21 års ålder.

Bäst i världen i det avseendet är ukrainska Dynamo Kiev, vars egenfostrade spelare stått för 82,9 procent av den totala speltiden under 2023. Tvåa är vitryska FC Minsk (71,5) och trea är spanska Athletic Club (68,9).

I Sverige har IFK Göteborg den högsta siffran: 47,1 procent. Totalt har tolv klubbtränade spelare fått speltid under säsongen, med en snittålder på 27 år. Tvåan Halmstads BK (37,0) har haft tio egna i spel, med en snittålder på 24,4 år. Trea är IF Elfsborg och fyra AIK.

Tittar man däremot enbart på snittålder så är Hammarby en av de klubbar som sticker ut: 22,0 procent av speltiden har hamnat hos egenfostrade, som varit 20,2 år i snitt. IK Sirius (17,8 procent – 20,3 år) är också i närheten av den siffran.

Datan från CIES går att hitta här!

Foto: Bildbyrån