Östkust blev till västkust när Brommapojkarna byttes mot IFK Göteborg. Och det är en flytt som Elis Bishesari – nyligen utsedd till Årets Unicoachmålvakt – inte ångrar.
– Jag är redo för Allsvenskan, säger han.

Förra vintern rapporterade svensk fotbollsmedia att amerikanen Warner Hahn skulle lämna IFK Göteborg, och att klubben istället var på väg att utöka sin målvaktsbesättning med en jättetalang.

Han hette Elis Bishesari, var då 17 år och hade levt hela sitt liv i Stockholm.

Via Hässelby SK, AIK och Brommapojkarna hade han nått pojklandslagsnivå – först för Rumänien, som hans mamma kommer ifrån, sedan för Sverige – och hunnit bli ett aktat namn. Och nu ville han utmana sig själv genom att byta både hemstad och förening.
– Jag hade varit i BP ett tag och kände att om jag vill ta nästa steg, ut i världen, så är det bra att känna på en flytt innan det. Kanske lära sig att bo själv. När jag fick erbjudandet från IFK, med den historik som de har, så ville jag såklart testa det, berättar Bishesari för Unicoach.

Sedan ankomsten har han tränat med “Blåvitts” A-lag, och fick vakta målet i en träningsmatch mot Tromsö, dessutom med bibehållen nolla som facit. Speltiden under 2023 har dock främst kommit i P19 Allsvenskan, med framgångsrikt resultat.
– Jag har utvecklats mycket, inte minst tack vare vår målvaktstränare Lee Baxter som är väldigt kunnig. En annan som jag ser upp till här är Pontus Dahlberg, som varit i Premier League och haft en bra karriär. Jag ser vad både han och Adam (Ingi Benediktsson) gör och lär mig av det. Det är en skön miljö där vi målvakter hjälper och pushar varandra.

Hur har det varit att komma till en ny stad och klubb?
– Från början var allt väldigt nytt, men jag hade också mina föräldrar här i en halv månad så att de kunde hjälpa mig med lägenheten och annat. Sedan har IFK gjort ett bra jobb: de tog in mig på sitt gymnasium och har hjälpt mig med mycket. Och allt har varit svinkul! Folk runtomkring har verkligen varit jättesnälla och tagit hand om mig, säger Elis Bishesari.

Säsongens sista tredjedel innebar mycket spänning för 18-åringen: negativ streckstrid i Allsvenskan, guldjakt i P19 Allsvenskan, EM-kval med P19-landslaget och utmärkelsen till Årets Unicoachmålvakt, som enligt honom själv visar att han är “på rätt spår”.

Var det spåret ska leda?
– Mitt mål är att få chansen i Allsvenskan nästa säsong. Jag vet förstås inte hur det ser ut då, men jag krigar på för att visa upp mig. Jag har fått bra respons av tränaren, så det är bara att fortsätta kämpa.

Foto: IFK Göteborg