Ifjol saknades den stora dramatiken i P19 Allsvenskan, men årets slutstrid har desto mer av den varan. IFK Norrköping sitter i förarsätet inför den sista omgången – men kan också bli omkört av IFK Göteborg.

P19 Allsvenskan är den enda akademiserien som saknar ett slutspel. Förutsättningarna är därmed enkla: seriesegraren tar hem guldmedaljerna, pokalen och all ära. 

2022 var Hammarbys år. Laget var elva poäng före tabelltvåan Brommapojkarna och 21 före trean AIK. Stockholm dominerade minst sagt, och säsongen slutade även med att Hammarby tog hem förstaplatsen i Skandinaviska Mästerskapen för P19-lag.

I år är dock verkligheten en annan för huvudstadens representanter, som är trea (Hammarby), åtta (BP), nia (Djurgården) och elva (AIK) i totalen.

Guldet står istället mellan IFK Norrköping och IFK Göteborg. “Peking” har två poäng och tolv måls försprång, vilket innebär att det lär räcka med minst kryss hemma mot Helsingborgs IF i den sista omgången, som spelas på lördag.

IFK Göteborg, som ledde serien fram till omgång 21, ställs samtidigt mot lokalrivalen BK Häcken på bortaplan och behöver vinna för att ha en chans att passera Norrköping. Det finns också revansch att utkräva då Häcken vann vårmötet med 3-2.

Unicoach kommer att vara på plats och liverapportera från både Norrköping och Göteborg på lördagen – du hittar uppdateringarna på Instagram Stories och X!

Mötet mellan IFK Göteborg och Häcken sänds dessutom direkt på Fotbollplay.se!

Klart är även att Västerås SK, Örebro SK FK och GAIS åker ur P19 Allsvenskan.

Omgång 26 i P19 Allsvenskan:
Örebro SK – IF Brommapojkarna
IFK Norrköping – Helsingborgs IF
Östers IF – GAIS
Djurgården – Hammarby
BK Häcken – IFK Göteborg
AIK – Västerås SK
Malmö FF – Halmstads BK

Foto: Bildbyrån