Right to Dream tog sig som väntat till final i Gothia Puma Trophy. För motståndet där står AIK, som imponerade stort i sin semifinal mot colombianska Deportivo Cali.
– Vi gjorde precis det vi skulle göra, säger George Moussally, en av tränarna.

Right to Dream är en stormakt i klassen och brukar prenumerera på slutsegern. Ifjol satt den dock hårt inne, efter att ett starkt Häcken – med spelare som Momodou Sonko, Pontus Dahbo och Sigge Jansson – utmanat ända fram till mållinjen.

Nu är det AIK:s tur att försöka bryta segersviten.
– Ja, jag har hört att de vunnit nästan varenda gång de senaste fyra, fem åren, så vi får visa vad vi går för. Men vi har en plan – vi har alltid en plan, säger tränare Moussally och ler brett.

Han hade all anledning att göra det efter en semifinal vars manus såg ut att vara författat av någon med AIK-sympatier. Joffery Ngambaka gjorde målet som gav Stockholmsgänget ett försprång i första halvlek, och tidigt i andra stod Linus Järeteg för 2-0.

Därefter handlade det om att ligga rätt i position och kontrollera matchbilden.
– Matchen var het: det small mycket och var många dueller, så som det ska vara i en semifinal. Men vi behöll lugnet och kylan och gjorde precis det som vi skulle göra och hade pratat om innan.

***
Det var faktiskt nära att det blev en helsvensk final. Mjällby blev första lag i hela turneringen att göra mål mot Right to Dream när Liam Svensson smällde dit en frispark.

Den innebar 1-1, och resultatet höll sig fram till slutsekunderna när ghananerna fick straff. Skottet satt i nät – och Mjällby gick därmed miste om den ovissa straffsparksläggning som annars hade väntat.
– Det känns ju oerhört bittert när vi egentligen får dem dit vi vill. De är frustrerade och missar passningar, och vi lyckas skapa den situationen genom att jobba på ett bra sätt och hålla matchen jämn länge, säger tränaren Mattias Asper.

Trots frustrationen kring hur semifinalen slutade så kunde han också se tillbaka på en fin turnering för Mjällbys P17-lag.
– Vi har gjort många bra saker och tagit steg i vår utveckling längs vägen. Man vill såklart vinna alla fotbollsmatcher, men jag är stolt över grabbarnas vilja och förmåga att hela tiden bli bättre. Det kommer att bli bra fotbollsspelare av dem.

Finalen i Gothia Puma Trophy spelas klockan 15.00 på lördagen, på Gamla Ullevi.

Gothia Puma Trophy, semifinaler:
Right to Dream – Mjällby AIF 2-1 (1-1)

Målen: 1-0 (15), 1-1 (23) Liam Svensson, 2-1 (60).

AIK – Deportivo Cali 2-0 (1-0)
Målen: 1-0 (23) Joffery Ngambaka, 2-0 (34) Linus Järeteg.

SKF Arena, Göteborg.