Varken IFK Göteborgs eller IF Brommapojkarnas P17-gäng har förlorat en enda match under 2023. Ligacupens P17-final mellan lagen blir med andra ord en riktig tungviktsmatch.
– Prio ett är att vinna, säger IFK-tränaren Johan Karlsson.

I Skandinaviska Mästerskapen möts de främsta lagen från Sverige, Norge och Danmark i en turnering som bara har en slutsegrare. På P17-nivå blev det senast IFK Göteborg, efter att man på ett imponerande sätt tagit sig fram till finalen, där det blev vinst efter straffar mot mäktiga FC Köpenhamn.

Det verkar inte ha varit någon slump – efter turneringen har “Blåvitt” gått rent i Ligacupen och dessutom visat sig vara ordentligt svårslaget i P17 Allsvenskan Södra.
– Just i Ligacupen har det gått väldigt bra. Vi gjorde över 20 mål på de första fem matcherna och släppte in mindre än ett per match i snitt. Sedan var spelet inte alltid perfekt, men vi har lyckats få med oss väldigt bra resultat, konstaterar Johan Karlsson.

Vad är det som gör att ert lag är så framgångsrikt just nu?
– Jag skulle framförallt säga att den individuella skickligheten är väldigt stor. Det är duktiga spelare på varje position men även på avbytarbänken, och konkurrensen gör att träningsnivån blir väldigt bra. Killarna pushar varandra och alla visar att de vill starta. Sedan kombinerar vi skickligheten med att ofta jobba hårdare än vad motståndarna gör. Vi blir aldrig lata och fuskar i hemjobbet.

Samtidigt är det som sagt inte vilket motstånd som helst som står på motsatt planhalva i P17-finalen. Brommapojkarnas lag består åtminstone till hälften av de spelare som blev mästare i P16 Nationell förra året, och starten på 2023 har varit enormt imponerande.

Nercy Tourang kom in som tränare för BP:s P17-lag vid årsskiftet, och fick så småningom ta sig an Ligacupens gruppspel. Han berättar att man inledningsvis roterade friskt för att kunna bedöma samtliga spelare i match.
– Vanligtvis brukar man säga att det gått upp och ner, men det har det inte gjort för oss utan det har gått ganska bra hela tiden. Som tränare tänker man kanske: “När ska verkligheten komma ikapp oss?” Men killarna har fortsatt jobba hårt och varit mottagliga, och därför har det också gått bra, säger Tourang.

IFK Göteborg besegrade stadsrivalen Häcken med 3-1 i sin semifinal, medan Brommapojkarna tog sig vidare tack vare samma resultat mot Kalmar FF.

Det bäddar för en högintressant final.
– Jag skulle ljuga om jag sa att det här är en match som alla andra: klart det kittlar mer att spela final. Att spela den här typen av matcher är ju också en del av utbildningen, samtidigt som många av våra grabbar har varit med om det här förr. Det är jag som är minst rutinerad och gör min första final. Spelarna och min assisterande Tomas (Antonelius) får ta hand om mig istället, skämtar Nercy Tourang.

Johan Karlsson, Blåvitts tränare, säger så här om det som väntar:
– Vi har hemmaplan och så länge som vi är det lag som skapar mest målchanser över 90 minuter så är jag väldigt nöjd med matchbilden. Prio ett är samtidigt att vinna, och sedan kommer allt annat med det. Det är en bra erfarenhet att spela såna här matcher, men det viktigaste för spelarnas utveckling är att lära sig hur man vinner dem.

Finalen i Ligacupens P19-klass spelas klockan 16.30 på torsdag, på Serneke Arena i Göteborg, och går att följa via Unicoachs sociala medier eller den livesändning som går att hitta på Fotbollplay.se.

Foto: Bildbyrån