Spelet var jämnt, men Djurgården gjorde målen och tog till slut hem Ligacupens P19-final på komfortabelt vis mot Kalmar FF.
– Det här är en stor turnering för oss så det känns jätteroligt, säger Djurgårdens lagkapten Oskar Löfström efter 3-0-segern.

Några hundra personer, varav flertalet fotbollscelebriteter, hade tagit sig till Hjorthagens IP för att se en titelkamp mellan två lag som till vardags tillhör olika serier:

Djurgården är åtta i P19 Allsvenskan, medan Kalmar FF huserar på sjätte plats i P19 Superettan. Trots den divisionsmässiga skillnaden hängde gästerna med bra.
– Ja, de var duktiga, bättre än förväntat, säger Oskar Löfström, som fick se lagkompisen Oscar Sjöstrand löpa sig fri och sätta dit 1-0-bollen efter 24 minuters spel.

Det blev halvlekens enda mål, och i början av den andra var Kalmar FF på jakt efter en kvittering. Man spelade aggressivt och framåtlutat, men hade förtvivlat svårt att omvandla de farliga situationerna till konkreta avslut.

I samband med en hörna kunde istället Djurgårdens Philip Rolke utöka ledningen till 2-0 i den 69:e minuten.
– Jag tycker att vi gör en väldigt bra 25-minutersperiod i andra halvlek men utan att få in kvitteringen. Sedan går luften ur oss lite när 2-0 kommer, vilket är fullt förståeligt, säger KFF-tränaren Stefan Larsson.

Smålänningarna började ta lite större risker i ett sista desperat försök att skapa liv i matchen, och det utnyttjade Djurgården. Kalipha Jawla löpte sig nämligen fri och dödade all form av spänning med sitt 3-0-mål när dryga kvarten återstod att spela.

Ligacupens P19-titel hamnade därmed i händerna på Djurgården och lagkapten Löfström.
– Det är jätteskönt, och ett kvitto på en bra försäsong. Jag tycker att vi gör en bra match rakt igenom: vi är lite vassare i kontringsspelet och har ett bra tålamod i anfallsspelet överlag. Det är det som gör att vi vinner idag.

För Stefan Larssons Kalmar var känslan desto tyngre efteråt:
– Jag är såklart besviken över resultatet. Samtidigt finns det många sätt man kan förlora på, och jag tycker att vi förlorade med någon form av värdighet efter att verkligen ha försökt.

Matchen går att se i efterhand, via Fotbollplay.se, här!

Ligacupen P19, final:
Djurgården-Kalmar FF 3-0 (1-0)

Målen: 1-0 (24) Oscar Sjöstrand, 2-0 (69) Philip Rolke, 3-0 (72) Kalipha Jawla.

Hjorthagens IP, Stockholm.

Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån