När det schweiziska fotbollsinstitutet CIES pekar ut de klubbar som gett mest speltid åt spelare under 20 år sedan 2018 så hamnar hamnar två svenska representanter på topp 50-listan: IF Brommapojkarna och IFK Värnamo.

Ofta fokuseras det på antalet unga spelare som debuterat för sina klubbar, eller hur många matcher de har spelat totalt. Men den senaste CIES-studien tittar istället närmare på procentandelen minuter som dessa fått i de olika ländernas högre divisioner.

76 ligor och 1 168 klubbar ingår i databasen, och en förening krossar allt motstånd i kategorin: danska Nordsjälland har låtit spelare som är under 20 år stå för 37 procent av speltiden mellan 1 april 2018 och 31 mars 2023.

Övriga klubbar på prispallen är slovakiska MSK Zilina (20%) och bulgariska Septemvri Sofia (17%).

Scrollar man längre ner på listan så återfinns också några bekanta namn i en svensk kontext. På plats 24, en hårsmån efter Borussia Dortmund, ligger nämligen Brommapojkarna, vars unga spelare stått för 12,1 procent av speltiden. Just Dortmund är det högst placerade laget från de fem största ligorna.

På 46:e plats hittar vi även IFK Värnamo, vars siffra landade på 10,1. Det är aningen fler än 61:an Helsingborgs IF (9,7) och 76:an AIK (9,0).

CIES har dessutom tittat på antalet spelare under 20 år som fått speltid sedan 2018, och i det avseendet toppar rumänska FCV Farul på 45 stycken. Bästa svenska klubb är IFK Värnamo, med 27 spelare som matchats under samma tidsperiod.

Du hittar CIES-datan här!