Två segrar på lika många omgångar har satt Kalmar FF i ett intressant läge inför de avslutande matcherna i Ligacupens slutspel för P19-lag, där flera starka motståndare väntar. 
– Det gäller att fortsätta ha det mod vi vill i vårt spel. Fegar vi ut där så blir det väldigt svårt att utvärdera de här matcherna, säger tränaren Stefan Larsson.

Larsson är själv gammal elitspelare som efter tre år som assisterande tränare i KFF:s A-lag i vintras återvände till akademin, där han tidigare varit verksam.

Han kom till ett P19-gäng som dessförinnan var på vippen att avancera till P19 Allsvenskan, men fjolårssäsongen slutade med en knapp kvalförlust mot Västerås SK.
– Stommen är kvar från föregående år i P19 Superettan. Det finns spännande spelare i den här gruppen, och även bland de som nu kommer underifrån. Vi ser fram emot säsongen, och tycker att laget tagit steg under inledningen av året, säger Stefan Larsson.

Redan i höstas inleddes gruppspelet i Ligacupen, och i februari tog slutspelsgrupperna vid. Per automatik får försäsongen ett, enligt KFF-tränaren, välkommet tävlingsfokus.
– Det är superviktigt att få de här högkvalitativa minuterna och matcherna, speciellt i P19 som ofta i det här skedet av säsongen består av spelare som är på väg att ta det sista steget. Genom att möta den här sortens motstånd kan vi förhoppningsvis ta med oss lärdomar kring vad vi kan göra bättre, men också skapa nya referenspunkter utifrån de lag vi möter och det som krävs för att ta ytterligare steg under året.

Ni har lyckats besegra både Halmstads BK (2-1) och Torns IF (3-2) i slutspelsgruppen. Hur har det varit så här långt för er del?
– Om vi ser enbart till resultaten i matcherna så har ju det varit bra, men prestationerna har svajat lite, som det ofta gör vid den här tiden på året. Matchen mot Halmstad var den första av tävlingskaraktär för i år, och det syntes att vi var lite obeslutsamma och avvaktande i vissa moment i vårt eget spel. Defensivt är vi bra, och stod upp på ett bra sätt mot ett fysiskt starkt Halmstad.
– I matchen efter mot Torn visade vi att vi börjar hitta rätt i tajmingen utifrån våra positioner och relationer ute på planen, och står för en betydligt bättre prestation, menar Larsson.

Härnäst väntar Malmö FF i Ligacupen, men därefter även BK Häcken och Helsingborgs IF. Samtliga lag tillhör P19 Allsvenskan under 2023 – en serie som KFF gärna tar steget upp till under kommande säsong.
– Vi har inga resultatmål som är övergripande, även om ambitionen såklart alltid är att vinna fotbollsmatcher, utan vi vill framförallt utveckla spelarna och sättet de spelar på. Hur vi till exempel äger bollen är viktigare än att vi gör det. Att få ännu bättre matcher under året är samtidigt såklart en stor fördel när man pratar om nästa steg för våra killar.

Malmö FF brukar anses vara en av favoriterna i P19 Allsvenskan. Hur blir det att möta dem i nästa match?
– Om vi tar oss an matchen på rätt sätt så blir det verkligen en härlig utmaning för oss. Malmö har en fantastisk ungdoms- och akademiverksamhet med helt andra förutsättningarna än vad vi har, men någonstans så finns också en ambition och förhoppning från vår sida att i framtiden kunna närma oss dom här lagen utifrån vår kontext och metodik i sättet att jobba, avslutar Stefan Larsson.