En världsledande forskare, Premier League-klubben West Ham och AIK. Denna trio aktörer var inbjudna till veckans fortbildning i Norrköping för att tala om hur man kan hantera variation i mognadsgrad bland ungdomsspelare.
– Det är något vi kan bli bättre på, konstaterar Oscar Carlson, sedan årsskiftet ny akademichef i Jönköpings Södra.

Ett 80-tal personer från de svenska elitklubbarnas akademier deltog under fortbildningen, som arrangerades av Svensk Elitfotboll samt Svenska Fotbollförbundet och kretsade kring de skillnader som finns i den biologiska mognaden hos unga spelare.

Ämnet har tagit allt större plats i fotbollsdiskursen på senare år, inte minst mot bakgrund av SvFF:s lyckade satsning på Future Team, en utvidgad landslagsverksamhet för unga spelare med senare fysisk mognad än genomsnittet. När Daniel Bäckström exempelvis genomförde sin första match som förbundskapten för U21-landslaget tidigare i vintras så hade sex startspelare en bakgrund inom Future Team-lagen.

Jimmy Högberg, som nyligen tillträdde sin tjänst som akademiutvecklare på SEF vid sidan om Thomas Hasselgren, har själv lång erfarenhet av talangutveckling, både på klubb- och förbundsnivå. Han konstaterar att Sverige ligger relativt långt framme på området.
– För tio år sedan blickade vi mot Belgien och hade ingen direkt egen kunskap om det här, men därefter har det hänt mycket tack vare Tommy Lundberg, som är forskare på Karolinska Institutet. Han har fungerat som sakkunnig expert i Sverige. Idag tittar UEFA på SvFF och ser vad andra länder kan göra som vi gör, och det är en jätterolig utveckling. Samtidigt har vi inte riktigt kommit lika långt inom de svenska elitklubbarna, säger Högberg.

Under konferensen i Norrköping fick åhörarna ta del av intressanta föreläsningar från:

# Sean Cumming, professor vid University of Bath i England och världsledande forskare inom tillväxt och mognad inom idrott, men även konsult för Premier League.

# David Johnson, doktorand och idrottsvetare i engelska West Hams akademi.

# Lukas Sinkunas, med titeln Head of performance i AIK:s akademi

En av deltagarna var Oscar Carlson, akademichef i Jönköpings Södra IF. Han lyssnade intresserat och tog med sig både ny kunskap och nya tankar hem till den egna verksamheten.
– Jag fick med mig väldigt bra verktyg att använda i min klubb för att försöka maximera vår talangutveckling. Inom fotbollen pratar vi ju om att hålla kvar så många som möjligt så länge som möjligt för att de ska kunna bli så bra som möjligt. Att få kunskap i de här frågorna kanske gör att vi lyckas ännu bättre med det, säger Carlson.