IF Brommapojkarna utsågs nyligen till Årets Unicoachklubb för sina insatser på och vid sidan av fotbollsplanen under 2022. Akademichefen Erik Nathorst Windahl gläds åt utmärkelsen, och har ett tydligt mål även framåt:
– Att fortsätta bli bättre.

När resultatet för den nya certifieringen presenterades i början av året så landade BP på en poängmässig tredjeplats, och tilldelades fem stjärnor av maximala sju för sitt arbete inom akademin.

Det arbete som lagts ner inom certifieringen ligger också till grund för utnämningen till Årets Unicoachklubb, i kombination med de sportsliga framgångar som BP haft. 

P19-laget nådde exempelvis final i Ligacupen och slutade dessutom på andra plats i P19 Allsvenskan. Silver blev det också i P16 Nationell, samt en slutlig femteplats i P17 Allsvenskan.
– Har vi en bra verksamhet så kommer vi tävla högt upp i de sammanhangen och serierna. Så sett är vi väldigt stolta över prestationerna, och det är ett tecken på att vi vill något med vår spelarutbildning. Jag och mina kollegor lägger ner ett hästjobb för att bevara den nivå vi är på, säger Erik Nathorst Windahl, akademichef pojk men också assisterande sportchef för herrlaget sedan i vintras.

Han konstaterar att certifieringen även används som måttstock i klubbens strävan efter att fortsätta ta kliv i rätt riktning.
– Vi har använt den för att få koll på var vi är idag och matcha oss mot de referenser som finns i form av internationella akademier. Certifieringen ser till att vi hänger med på många områden, men visar också vad vi vill och kan förbättra.

Vad är klubbens mål på akademisidan under 2023?
– Att fortsätta bli bättre. Även om jag förstår att det är ett svävande svar så är målsättningen ändå att implementera det vi vill men inte hunnit göra än, och utvärdera det som vi inte tycker är bra. Och att skapa nationell och internationell matchning för våra akademilag. Men framförallt handlar det om att fortsätta utveckla, förstärka och implementera den utbildningsplan vi har och som ligger till grund för de fantastiska resultat som vi gjort, säger Erik Nathorst Windahl.

Han poängterar vidare att Brommapojkarna fick höga poäng i certifieringens kapitel 10, vilket berör elitaktiva spelare som fostrats i klubben. Att BP-produkten Dejan Kulusevski nyligen tilldelades Guldbollen gav även det en energiinjektion.
– Jag tycker att vi som helhet i akademin bedriver en ännu bättre utbildning idag än när Dejan lämnade oss som ungdomsproffs, och fick sin fortsatta utbildning i Italien. Alla måste få ta sina olika vägar och han är en fantastisk förebild för många unga. Jag tycker också att det är kul att vi kan fortsätta producera så många fotbollsspelare till pojklandslagen och elitfotbollen som vi gör. Även om det finns större ekonomi i andra klubbar så är vi väldigt duktiga på att optimera våra resurser, säger Nathorst Windahl.

Han stannar upp, men fortsätter sedan:
– När jag fick det här uppdraget så var det för att förädla, inte förvalta. Det är hela mitt mantra. Vi hoppas fortsätta att växa.

Foto: IF Brommapojkarna