Tappad ledning, två gånger om. Men när det väntade straffläggning i Skandinaviska Mästerskapens U17-final så höll IFK Göteborg nerverna i schack och tog hem guldet.
– Det är en av de tuffaste matcher jag spelat i mitt liv, säger Oliver Thoresson, en av de tongivande spelarna, efter mötet med FC Köpenhamn.

Fyra matcher på fem dagar är ett spelschema som kan knäcka många skickliga lag, men det fanns gott om spring kvar i benen hos spelarna i FCK och IFK Göteborg till söndagens final, förlagd till Ryda Fotbollshall i Borås.

Danskarna hade gjort tio mål i gruppspelet, svenskarna tolv. Och det blev en final där de offensiva aktionerna och prestationerna avlöste varandra.

Det verkade samtidigt, när andra halvleken nått lite längre än halvvägs, som att pokalen var vigd åt IFK Göteborg. Skyttekungen Erik Nilsson hade nämligen satt de blåvita i förarsätet med sitt straffmål innan Oliver Thoresson – med en läcker soloaktion – ökade på till 3-1.

Men FC Köpenhamn hade en växel till att lägga i, och såg med mål i 82:a och 85:e minuten till att tvinga fram ett straffsparksavgörande.

Där räddade IFK-målvakten Linus Dahlgren två skott, och Thoresson kunde därmed bomba dit avgörandet från elva meter.
– Det är fantastiskt, känslan går inte riktigt att beskriva. Det är en av de tuffaste matcher jag spelat i hela mitt liv, den hade allt en fotbollsmatch kan ha. Att det slutar med vinst efter straffar är bara ett plus, säger han.

Tränaren Johan Karlsson, som fick se Leo Radakovic göra lagets ledningsmål i första halvlek, var också lyrisk efter segerfirandet:
– Killarna har bevisat sig från första matchen mot Halmstad och genom hela gruppspelet. Vi har inte haft mest boll i alla matcher, men jobbat hårdast i varje match i turneringen. Det är det som leder till det här, i kombination med att alla är väldigt duktiga fotbollsspelare.

Hur har matchningen varit under veckan?
– Väldigt, väldigt bra. Det är såna här matcher killarna vi behöver, det får de inte tillräckligt ofta i sina serier. Det brukar bli några i slutspelet på hösten, men de här är en nivå där vi får jobba med andra grejer som vi inte alltid kan göra mot de svenska lagen, konstaterar Karlsson.

En rättmätig segrare, tillsammans med sitt IFK Göteborg, under 2022 års upplaga av Skandinaviska Mästerskapen!

Skandinaviska Mästerskapen U17, final:
IFK Göteborg-FC Köpenhamn 7-5 efter straffar (3-3 vid full tid)

Målen: 1-0 (4) Leo Radakovic, 1-1 (59), 2-1 (63) Erik Nilsson, straff, 3-1 (74) Oliver Thoresson, 3-2 (82), 3-3 (85).

IFK Göteborgs startelva:
1. Linus Dahlgren (mv)
4. Ben Magnusson
5. Elis Barlind (k)
7. Lion Beqiri
9. Erik Nilsson
10. Leo Radakovic
11. Rasmus Nåfors
13. Melvin Koliqi
16. Noa Linden
20. Assolo Mohamed
21. Oliver Thoresson

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån