Örebro SK och GAIS var i egenskap av seriesegrare i respektive P19 Superettan redan klara för P19 Allsvenskan 2023. Den sista platsen stod mellan de båda grupptvåorna Västerås SK och Kalmar FF. Ett dubbelmöte där VSK skulle visa sig vara det starkaste laget.

Västerås SK inledde dubbelmötet mot Kalmar FF på bortaplan på Gastens IP. Kalmar FF hade ledningen med 1-0 i halvtid men i den andra halvleken vände Västerås SK på steken. Matchavgörande 2-1 kom på nick av Anders Hellblom i minut 88.

I returmötet på Iver Arena hemma i Västerås drygade VSK ut totalledningen genom att vinna med 3-1.

Västerås SK spelar därmed i P19 Allsvenskan 2023 efter totalt 5-2 på Kalmar FF. Övriga nya klubbar är Örebro SK och GAIS.

Lämnar P19 Allsvenskan gör IK Sirius, Täby FK och IF Elfsborg.

FOTO: Herman Ottosson