I sitt senaste veckobrev har fotbollsinstitutet CIES tagit fram en lista över de största talangerna i världen födda på 2000-talet, baserat på speltid under det senaste året. Där återfinns flera svenska spelare. 

CIES-datan mäter det som kallas för “Impact Score” (IS), vilket räknas ut genom att man tar den genomsnittliga matchnivå som spelaren deltagit i – beroende på ligans aktuella ranking – tillsammans med antalet minuter som avverkats under de senaste 365 dagarna, hans insatser jämfört med lagkamrater och motståndare, men också gentemot andra spelare med samma tekniska profil.

För talanger födda 2000 toppas listan av Vinícius Júnior (Real Madrid), som är den ende som fått maxvärdet 100. Bland 2001:orna är Bukayo Saka (Arsenal) etta, för 2002:orna är det Josko Gvardiol (RB Leipzig) som rankas högst och i 2003-kategorin har Jude Bellingham (Dortmund) kommit allra längst.

I samma årskull hittar vi Mjällby AIF:s ytter Noah Persson, som fått 63,7 i IS-betyg och därmed hamnar på 42:a plats totalt. Lite längre upp finns också Isak Johannesson, tidigare i IFK Norrköping men nu i danska FC Köpenhamn.

Årskullarna 2004 och senare anförs av Pablo Gavi (Barcelona), som har en betydligt högre IS-siffra (93,2) än alla sina jämnåriga kollegor. Relativt långt upp hittar vi också två svenskar – på 16:e respektive 17:e plats – i form av AIK:s Amar Abdirahman Ahmed (60,7) och förre hammarbyaren Williot Swedberg (60,6), nu i Celta Vigo.

Hela rapporten, och databasen, från CIES hittar du här!