Jakten på slutspelsplatserna fortsätter i P17 Allsvenskan. Här är läget när färre än tio omgångar återstår!

P17 Allsvenskan består i år av 28 lag, som är fördelade över två serier. Förutsättningarna är också enkla: ettan och tvåan i de båda serierna tar sig vidare till SM-slutspel, medan lag 13 och 14 åker ur.

P17 ALLSVENSKAN SÖDRA

Malmö FF toppar tabellen på storstilat sätt efter 17 omgångar och har skapat sig ett rejält försprång till bakomvarande lag. Enda förlusten kom i slutet av maj, via 2-3 hemma mot Mjällby,  och därefter har skåningarna varit i det närmaste oslagbara.

Elfsborg skuggar på andraplatsen, och kan stoltsera med att ha släppt in minst mål i serien. Man jagas samtidigt av ett Halmstads BK som gjort flest – 73 totalt, och ett snitt på över fyra fullträffar per match.

I skytteligan har HBK tredjeplatsen genom Altin Mazreku (17 mål) och fjärdeplatsen, där Alex Hall (15) befinner sig trots att han bara spelat tio matcher hittills.

Toppar statistiken gör Alexandru Ghitu, som satt tjugo bollar för Malmö FF. Tvåa är Elfsborgs Enzo Andrén på 18.

P17 ALLSVENSKAN NORRA

Häromveckan åkte Djurgården på säsongens första förlust i serien när man tappade en 3-0-ledning till 3-4-förlust borta mot IFK Stocksund. Motståndarlaget tog därmed chansen att hänga med i toppen och ta upp kampen om de två första platserna.

Hammarby är tvåa, mycket tack vare en prickfri defensiv: sex insläppta på 17 omgångar imponerar stort. Flest gjorda mål har tabelltrean GIF Sundsvall gjort: 57 totalt, varav tolv har kommit i de senaste två matcherna mot Sirius och Frej.

Jämnt är det också i skytteligan.

Kalipha Jawla från Djurgården toppar på 14 mål, AIK:s Manaf Rawufu har 13 och därefter följer en kvartett på nio: Bahez Osman Sofi (Sirius), Felix Lindskog (Brommapojkarna), Jeremiah Björnler (GIF Sundsvall) och Nuurdin Ali Mohudin (GIF Sundsvall). Noterbart är att den sistnämnde nyligen blev klar för BK Häcken.

För att nå nästa års upplaga av P17 Allsvenskan krävs det för övrigt att man slutar etta i någon av de sex regionala P17-serier som finns, och därefter tar en av de fyra biljetter som står på spel i det efterföljande kvalet.

Regerande mästare i P17 Allsvenskan är AIK, som finalslog Helsingborgs IF i vintras.

Foto (där MFF-spelarna André Alvarez Perez, Elison Makolli och Alexander Hughes syns): Bildbyrån