AIK satte tonen direkt i SEF Trophy-finalen mot Häcken.
Och resten av matchen var en fulländad fotbollssymfoni från lagets sida.
– Vi har stöttat varandra hela vägen så det här känns jättebra, säger lagkaptenen Sixten Gustafsson efter 3-0-segern på SKF Arena.

Under den gångna veckan har lejonparten av Sveriges främsta akademier visat upp sig i SEF Trophy, som hålls för 15-årslag i samband med Gothia Cup.

I år dominerades turneringen av Stockholm, som hade tre representanter med i semifinalspelet. Och i slutändan blev det där guldet hamnade efter en imponerande uppvisning av AIK i finalen.

Grunden lades tidigt: 1-0 gjorde Kalle Hagen i samband med en hörna redan i den tredje minuten, och i den elfte kom 2-0 tack vare Sixten Gustafssons kraftfulla nick.

Häcken var samtidigt inte ofarligt och hade, med marginalerna på sin sida, kunnat få in den reducering som skulle ha väckt liv i matchen. Men istället sprintade Linus Järeteg ifrån sin bevakare precis före pausvilan och fintade bort både back och målvakt innan han rullade dit 3-0.
– Det är synd att vi inte riktigt ger oss själva chansen att fajtas om det, även om AIK är ett väldigt bra fotbollslag. De kom hit och körde med oss i första halvlek, konstaterar Häckentränaren David Johansson, som å andra sidan var stolt över hur laget presterat i SEF Trophy:
– De flesta av grabbarna kommer från Slättadamm och har varit i Häcken sedan de var sju, åtta, nio år. De har hållit en jäkla bra nivå den här veckan.

I andra halvlek höll Göteborgsgänget också jämna steg med AIK. Dessutom fick målvakten Viktor Alestig avsluta turneringen genom att rädda en straff.

Men det riktiga firandet stod AIK för efter slutsignalen.
– Det här känns jättebra. Vi har hållit ihop som ett lag under turneringen och stöttat varandra hela vägen så det här känns helt underbart. Det var en bra match mot ett bra motstånd, säger Sixten Gustafsson.

Tränaren Jonas Rosén, som fick en sedvanlig segerdusch direkt efter slutsignalen, log också brett efteråt:
– Det känns naturligtvis skönt. Det har varit en lång vecka och jag tycker att finalen blev bra utifrån vårt sätt att spela fotboll och vår identitet, säger han.

Varför var det just ni som tog hem SEF Trophy?
– Det känns som att vi har vuxit in i det mer och mer under turneringens gång. Vi har spelat med en väldig intensitet och varit noggranna i passningsspelet. Till slut, efter några matcher, fick vi också utdelning.

Gothia Cup, SEF Trophy, final:
AIK – BK Häcken 3-0 (3-0)
SKF Arena, Göteborg

Mål:
1-0 (3) Kalle Hagen
2-0 (12) Sixten Gustafsson
3-0 (30) Linus Järeteg

AIK:s startelva:
Roddick Torfason;
Kalle Hagen, Elias Ekström, Arthur Konan, Luis Carlos Sandoval;
Charlie Wilkes Pavey, Andreas Redkin, Elias Hassan Fidow;
Marcus Yalcin, Sixten Gustafsson, Linus Järeteg.

Häckens startelva:
Viktor Alestig;
Filip Öhman, Hugo Syversen, Leon Bosson, Ismail Ljajic;
Gustav Söderström, Winston Svensson Johansson, Kasper Hellström;
Elliot Johansson, Kristian Banozic, Fadi Halawi.

Foto: Martin Ahlin