Lagom till Ligacupfinalen i P19-klassen verkar både BK Häcken och Brommapojkarna ha hittat storformen.
– Det är väldigt sällan man får chansen att slåss om pokaler, och vi kommer göra allt för att ta den möjlighet som vi spelat oss till, säger BP-tränaren Lukas Syberyjski.

Häcken är en klubb som verkar trivas med Ligacupen. Tränaren i föreningens P19-lag, Hristijan Cvetkovski, har vunnit turneringen tre år på raken (senaste upplagan arrangerades 2020), och han konstaterar att flera spelare nu gör sin tredje final.

Men någon segermättnad finns inte hos Göteborgsklubben.
– Vi hoppas bygga vidare på trenden och vill vinna finalen igen. Det betyder mycket på många olika sätt att vara där. Vi vill utveckla spelare och vara tydliga i vår utbildningsplan, men också bygga en vinnarkultur innan spelarna tar det sista steget upp till vårt A-lag, säger Cvetkovski.

Samtidigt var just segrarna få under inledningen av P19 Allsvenskan. Först i den sjätte omgången kom Häckens första trepoängare, som sedan har följts av ytterligare två vinster. Samtidigt har man gått fram som en ångvält i Ligacupen, även om det förvisso krävdes straffar för att passera Helsingborgs IF i semifinalen.
– Vi gjorde en väldigt bra försäsong och spelade våra bästa matcher i Ligacupen, men sedan fick vi många skador och hade en lite krisartad period. Vi kämpade oss igenom den, men de första omgångarna i P19 Allsvenskan var inte lätta.

I seriespelet ligger Häcken på nionde plats. Fyra i samma tabell är Brommapojkarna, trots att man har spelat en match färre än samtliga lag utom Hammarby. I maj har BP besegrat både Djurgården och Malmö FF. 

Laget tränas av Lukas Syberyjski, en 40-åring som är ny för säsongen efter att tidigare ha varit huvudansvarig för IFK Mariehamn i finska högstaligan. Han har fått se laget passera Västerås SK (6-1) och IFK Norrköping (1-0) under slutspelets första steg.

Nu väntar alltså ett sista hinder i form av Häcken.
– Jag tror att det blir en ganska öppen matchbild. De kommer att vilja “nypa” oss högt och vi kommer vilja nypa dem högt, så det blir två krafter som har en framåtrotation som rör sig mot varandra, och då blir det oftast en krock. I fotbollen heter det ju duell, och vi får se vem som står kvar längst och orkar göra de här maximala insatserna gång efter annan på onsdag, säger Syberyjski.

Det råder inte heller några tvivel om att Brommapojkarna går för guldet.
– Jag tror att man utvecklas genom att vinna och vinner genom att utvecklas, det finns inte någon motsättning däremellan, menar Lukas Syberyjski och fortsätter:
– Det är väldigt sällan man får chansen att slåss om pokaler, och vi kommer göra allt för att ta den möjlighet som vi spelat oss till. Vi är stolta och glada över att vara här och vill naturligtvis gå hela vägen.

Matchen spelas idag, onsdag, klockan 17.00 på Gothia Parks konstgräs. Den sänds för övrigt också av BK Häcken, och länken hittar du här!

Foto: Thomas Sedin/Sedin Bild