För sina insatser under 2021, såväl i klubblaget AIK som för svensk fotboll generellt, utsågs Magni Fannberg nyligen till Årets Unicoach. 
– Det är klart att man blir glad över att uppmärksammas för det arbete man gjort, säger han i en intervju med Unicoach.se.

I början av 2019 anställdes Magni Fannberg som utvecklingschef i AIK. Han hade då haft samma position i norska SK Brann i tre år, men kunde därtill luta sig mot en fin meritlista som tränare, bland annat inom Brommapojkarnas organisation.

De kunskaperna fick han också damma av under föregående säsong, då han temporärt gick in i ledarstaben för AIK:s P19-lag med Nils Heingård under hösten. Facit: 15 matcher, tio segrar, tre oavgjorda och två förluster och en klättring på fem placeringar i tabellen, vilket innebar en säkrad plats i “nya” P19 Allsvenskan, som består av 14 klubbar från hela landet.
– Fram till 2015 fanns ingenting annat i mitt liv än att vara tränare, men de senaste åren har jag fått ett lite annat perspektiv på fotbollen och fotbollsindustrin, och jag känner idag att min styrka är att hjälpa andra att göra ett så bra jobb som möjligt både i arbetet med spelare ute på planen och i klubbstrategier. Med det sagt så var det givande och roligt att få uppleva verksamheten från nära håll igen, och det är absolut något jag kanske kan tänka mig att göra i framtiden igen, säger Fannberg.

I den egna klubben handlade 2021 annars främst om att efterleva de förändringar som genomfördes året före, implementerade för att ta utvecklingen tränare och spelare till en ännu högre nivå. AIK har i det arbetet bland annat tagit fram en trivselenkät som är tänkt att visa om verksamhetens verklighet överensstämmer med det som står i de styrande dokumenten.

Magni Fannberg har också haft en viktig roll i utvecklande av svensk fotbolls nya certifiering, som träder i kraft under 2022.
– Jag var med 2009 när den första certifieringen togs fram, och det som hänt sedan dess är att länderna runtomkring har fått fram en produkt, en riktning, som är på en annan nivå än det vi tog fram då. Att nu ta det grepp vi gjort, på det sätt som gjorts med så starkt deltagande från alla klubbar, är ett av de största steg som ungdomsfotbollen tagit i Sverige, säger Fannberg, och ger en eloge till Svensk Elitfotbolls akademiutvecklare Thomas Hasselgren för hur han hållit i trådarna under projektets gång.

Själv var Fannberg en av de drivande personerna i att låta certifieringen inkludera en passus om övergången från akademi till A-lag. Att fortsätta utveckla de bitarna i AIK är dessutom en av 2022 års stora prioriteringar.
– I vår arbetsgrupp är vi otroligt stolta över att vi fick ett fokus på övergångsspelaren, eftersom forskning visar att det svåraste steget inom idrotten är övergången från junior till senior. För att vara en så stor klubb som AIK så har vi lyckats otroligt bra med det, men det finns alltid saker man kan göra ännu bättre, konstaterar Magni Fannberg.

Text: Martin Ahlin
Foto: AIK