När det schweiziska fotbollsinstitutet CIES rankar de klubbar som tränat flest spelare i 31 av UEFA:s högstadivisioner så finns tre svenska föreningar med på topp 100-listan:
Malmö FF, IFK Göteborg och Brommapojkarna.

I rankingen har CIES dels gjort en ranking som grundar sig i antalet fostrade spelare, dels har man också konstruerat ett “träningsindex: en indikator som viktar de spelare som tränats baserat på den sportsliga nivån på deras nuvarande klubb, deras speltid och ålder (ju yngre, desto högre poängkvot). 

De spelare som är aktuella ska ha tränat med klubben i minst tre år mellan åldrarna 15 och 21. Även de säsonger då de fyllde 15 eller 21 har räknats med.

Båda listorna toppas av nederländska AFC Ajax, med 81 fostrade spelare totalt och fina 102,3 i poäng i träningsindexet. I toppen i det sistnämnda fallet finns även klubbar som portugisiska Sporting, spanska Real Madrid och kroatiska Dinamo Zagreb.

Längre ner hittar vi, som sagt, därtill tre svenska föreningar som samtliga tagit sig in på topp 100.

Malmö FF kan ståta med att ha tränat 28 spelare i de 31 högstadivisionerna, och får 23,7 poäng i träningsindexet. Både IFK Göteborg och Brommapojkarna tränat 23 spelare, och har 15,5 respektive 18,6 i den sistnämnda rankingen.

Läs hela CIES-rapporten här!