Månadens tränare i Allsvenskan i oktober heter Mikael Stahre, och hans motsvarigheter i Superettan är Robin Asterhed samt Jonas Thern. Två av dessa tre har för övrigt inlett sina karriärer i några av svensk fotbolls främsta akademier.

Mikael Stahre inledde sin ledarbana redan som 14-åring och kunde tio år efter debuten fira sin första riktigt stora titel när han förde AIK:s P19-lag till ett SM-guld. Det var 2004.

Idag är han verksam i IFK Göteborg, som tidigare i höstas riskerade att åka ur Allsvenskan innan man hittade en formtopp. I oktober blev det fyra raka segrar med målskillnaden 10-1, vilket gör att Stahre alltså belönas med utmärkelsen Månadens tränare. 

I Superettan delas priset av IFK Värnamo-duon Robin Asterhed och Jonas Thern. Asterhed är ny för säsongen och fostrades i Malmö FF:s tränarled, där han höll till i tolv år. Fyra av dessa tillbringade han i P17-laget och var med om att hjälpa till i utvecklingen av flera av dagens truppspelare i A-laget.

Asterhed gjorde ett mellansteg till FC Köpenhamn innan han kom till Värnamo, som nyligen säkrade en plats i nästa års upplaga av Allsvenskan.

Som sagt: akademierna har ofta en tendens att fungera som språngbrädor till eliten, såväl för spelare som tränare.