Daniel Strandsäters storebror har två matcher i Superettan på meritlistan. Själv gjorde 20-åringen nyligen sin allra första med Jönköpings Södra.
– Jag kommer nog aldrig glömma den dagen, säger han i en intervju med Unicoach.se.

När vi inför förra säsongen lyfte fram en spännande talang från varje klubb i Superettan så föll valet i J-Södra på Daniel Strandsäter. Den energiske ytterbacken hade precis flyttats upp till A-laget, fått känna på hetluften under försäsongen och verkade vara redo för sitt riktiga genombrott.

Men så gick foten sönder en vecka före premiären, och det innebar vila i nästan tre månader. Därefter hade Strandsäter svårt att slå sig in i laget, och någon seriematch blev det inte under 2020.
– Såklart hade man hoppats få lite speltid, men samtidigt hade jag väldigt duktiga spelare att konkurrera med. Det var tufft att komma tillbaka efter skadan, plus att det överhuvudtaget blev ett konstigt år på grund av corona, säger han.

Daniel Strandsäter anlände till Jönköpings Södra redan som 15-åring, då från Ekhagens IF där han skaffat sig division 4-rutin. Försvararen hade kommit med i Smålandslaget till Utvecklingslägret, och blev därefter kontaktad. Det fanns ingen tvekan kring att byta omgivning, och det var egentligen då som den riktiga satsningen påbörjades.

Tiden i klubbens akademi beskriver han som “fantastisk”.
– Det viktigaste av allt är att man har roligt när man spelar fotboll, för annars utvecklas man inte. Och det har jag haft i Södra. Jag har alltid haft tränare som trott på mig, som velat mitt bästa och låtit mig spela. Och så har det varit för andra runt mig också. Sedan är det upp till en själv hur bra man gör det, men det är fantastiskt hur mycket de hjälper till och bryr sig, säger Strandsäter.

Var det en stor framgång för dig att skriva ett A-lagskontrakt ifjol?
– Verkligen. Jag är från Jönköping och har stöttat Södra så långt tillbaka som jag kan minnas. Jag älskar verkligen klubben och det finns inte mycket större drömmar för mig än att vara här. 

Med tanke på det var det givetvis också stort att debutera i Superettan, vilket skedde i den första omgångens 5-1-seger hemma mot Vasalunds IF. Daniel Strandsäter kom in tolv minuter från slutet, som högerback.
– Det var en stor dag för mig, absolut. Den betydde mycket både för mig och min familj. Jag kommer nog aldrig glömma den dagen, konstaterar han, och säger så här om sina minuter på planen:
– Jag fick en tackling bakifrån direkt och det var skönt, då vaknade jag till efter kylan därute på bänken. Sedan har jag inte reflekterat så mycket över det, men jag hann inte göra så mycket och ta så många löpningar under de här minuterna som jag brukar göra.

Målsättningen framöver är givetvis att få ännu fler chanser i A-lagströjan. Får Daniel Strandsäter det så passerar han också sex år äldre storebrorsan Jakob, vars främsta merit är två matcher med Husqvarna FF i Superettan 2014.
– Jag har alltid jämfört mig med honom och velat bli bättre, så det är klart att jag måste spela fler matcher än honom, säger 20-åringen och skrattar.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån