16 lag – 16 talanger. Ja, det är det enkla upplägget när vi laddar upp inför premiären av Superettan genom att lyfta fram ett spännande namn från varje klubb.

Akropolis IF – Sebastian Selin (2003)
Den 18-årige målvakten lånades nyligen ut från Västerås SK för att ersätta skadade Simon Lundgren, och startade direkt i genrepet mot Örebro SK. Selin debuterade i Superettan ifjol och har under vintern tränat med portugisiska Vitoria SC Guimarães. Men nu är det alltså Akropolis stolpar som ska vaktas. 

AFC Eskilstuna – Robin Tihi (2002)
Under debutsäsongen i Allsvenskan stod Tihi inte bara för ett mål i premiären, utan totalt 13 framträdanden i AIK:s dress. I år är försvararen utlånad till AFC och lär med andra ord få en lite annan roll än tidigare. Han är fortfarande ung, men förväntas säkerligen vara en av de som tar ansvar och för AFC till en framskjuten placering.

GAIS – Nuha Jatta (2003)
Jatta är en egen produkt som debuterade redan 2019, då som den första svenska spelaren född 2003 att spela elitfotboll. Ifjol blev det sex matcher i Superettan, och den här försäsongen antyder att det lär bli fler av den varan i år, även om det framförallt blivit tal om inhopp under försäsongen.

GIF Sundsvall – Johan Bengtsson (2004)
Ifjol blev Bengtsson klubbens yngste debutant någonsin, vid 16 års ålder. Och det var inget isolerat gästspel – totalt gjorde anfallaren nio matcher i Superettan, varav samtliga var inhopp. Ett mål blev det också för den orädde tonåringen, som trots hård konkurrens fått en del speltid under den här försäsongen.

Helsingborgs IF – Emil Hellman (2001)
I våras skrev Hellman ett nytt treårsavtal, vilket är ett tydligt tecken på att HIF tror på den talangfulle vänsterbacken. Debuten i seniorlaget kom redan 2019, och ifjol blev det tre matcher i Allsvenskan. 19-åringen har under försäsongen testats vid flera tillfällen och visat att han är ett högaktuellt namn för HIF:s startelva.

IFK Värnamo – Albin Sundgren (2001)
Sundgren har startat som ytterback i flera av Värnamos försäsongsmatcher, trots att han är relativt ny i klubben. 19-åringen kom från Malmö FF:s akademi i vintras och har direkt visat framfötterna. Han blir intressant att följa, men är samtidigt bara en av flera lovande 2000-talister i Värnamo.

IK Brage – Yassin Hawat (2003)
I höstas fick Hawat sitta på Superettanbänken för första gången, och sedan dess har han sakta men säkert slussats in i A-laget. Under vintern och våren har han varit med i matchtruppen vid flera tillfällen och även fått möjligheten att bidra på planen. Den 18-årige mittfältaren är säkerligen redo att försöka ta varje chans han får i år.

Jönköpings Södra IF – Elias Nordström (2004)
I somras flyttades Nordström upp till A-laget, efter att ha imponerat på träningsplanen. Det var anmärkningsvärt eftersom mittfältaren då precis hade fyllt 16. Det blev också två inhopp i Superettan under säsongen, och i år har han hunnit etablera sig ännu mer på seniornivå. Speltid blir det definitivt, men hur mycket?

Landskrona BoIS – Johan Rapp (2001)
Rapp, som har meriter från U19-landslaget, kom till Landskrona ifjol, då från Malmö FF:s P19-lag. Mittbacken har sedan dess tagit stora kliv framåt och under försäsongen visat att han konkurrerar på allvar om en plats i startelvan. Rapp lär med andra ord vara en spelare som får sina chanser, och säkert tar dem också.

Norrby IF – Albin Sohlberg Gashi (2002)
Att Sohlberg Gashi är en stor talang har varit känt i några år nu, men vi väntar fortfarande på det riktigt stora genombrottet för 19-åringen, som bytte division 2 mot Superettan inför säsongen 2020. Det blev dock inga matcher i den serien, men i år borde det bli andra bullar för mittfältaren, som gjorde sitt första A-lagsmål i februari.

Trelleborgs FF – Noah Tillberg (2001)
Tillberg var en viktig spelare för Trelleborgs P19-lag ifjol och under hösten flyttades han sedan upp till A-laget, där den första perioden naturligtvis varit av se-och-lära-karaktär. 20-åringen har gått hela vägen genom klubbens ungdomsled samt akademi och är en spelskicklig och teknisk lirare som kan användas på flera olika positioner, men som oftast utgår från kanten. Om han får spela något i år? Inte alls omöjligt.

Vasalunds IF – Alexander Duranic (2003)
Den unge anfallaren fick så sent som i dagarna en permanent plats i A-laget, men det var också en välförtjänt sådan. 17-årige Duranic har nämligen fått chansen att göra flera inhopp under försäsongen, och bland annat stått för ett mål och en fixad straff. Han blir med andra ord en riktig joker för Vasalund att slänga in under kommande säsong.

Västerås SK – Anders Hellblom (2003)
Den snart 18-årige mittfältaren fick ett A-lagskontrakt så sent som i februari, men har tränat med seniortruppen sedan ifjol och redan acklimatiserat sig bra till det högre tempot. Han fick också känna på hetluften under försäsongen genom att starta i träningsmötet med Örebro Syrianska. Anders Hellblom är redo för uppgiften, helt enkelt. 

Örgryte IS – Herman Sjögrell (2001)
Från ingenstans – eller rättare sagt: Örgrytes P19-lag – dök Hermann Sjögrell upp ifjol och blev snabbt en publikfavorit. Under säsongens andra halva hann han göra tre starter och tio inhopp för klubben, och räkna med att det blir ännu fler framträdanden i år. Sjögrell har fått gott om speltid under försäsongen och tackade bland annat för förtroendet genom att göra tre “poäng” i mötet med Lindome för ett tag sedan.

Östers IF – Alen Zahirovic (2002)
Mittfältaren gjorde fyra inhopp under fjolårets upplaga av Superettan, och lär säkerligen ha siktet inställt på första starten i år. Under försäsongen har 18-åringen i första hand fått börja på bänken, men också visat sina kvalitéer vid flera tillfällen – inte minst i den näst sista träningsmatchen mot Trelleborg, som Zahirovic avgjorde med ett mål i slutminuterna.

Fotnot: Spelare födda 2001 och senare har varit aktuella.