Utmärkelsen Årets Unicoachmålvakt går till en spelare som var på väg att föra sitt lag till final i P19 Allsvenskan innan säsongen plötsligt avbröts. Han heter Gustav Leijon, kommer ursprungligen från Motala, är 19 år och tillhör Örebro SK.

Utmärkelserna är nya för den här säsongen och delas ut inom ramarna för Unicoachnätverket. Juryn består av Thomas Hasselgren och Svante Samuelsson, akademichefsutvecklare respektive Sportchef på Svensk Elitfotboll, samt Per Carlander, Sverigechef på Unibet, och Anders Falk, Sponsorchef på Unibet.

Motiveringen i Leijons fall lyder:
“Gustav Leijon är en laglojal och reflexsnabb målvakt som under 2020 utvecklade spelet i luften och spelet med fötterna. Gustav Leijon har med sitt målvaktsspel varit starkt bidragande till framgången för Örebro SK:s P19-lag 2020.”

Gustav, hur känns det att få ta emot utmärkelsen som Årets Unicoachspelare bland målvakterna?
– Jättekul! Jag vet att det finns många bra målvakter som jag mött flera gånger i den här serien, så jag vet ju att man fajtas mot väldigt bra spelare, säger han.

Hur var 2020 på ett personligt plan?
– Det kändes jättebra faktiskt. Som lag ledde vi serien fram till att vi var tvungna att avbryta säsongen och var en match från final, vilket ju gjorde att det kändes extremt tråkigt i det läget även om man förstår det. Och samtidigt som laget spelat bra så är jag nöjd med mina egna insatser. Jag tycker att jag har tagit steg under hela säsongen.

Under förra året spelade du nästintill alla matcher i P19 samtidigt som du tränade med Örebros A-lag, eller hur?
– Jag började med att sitta på bänken i Allsvenskan några gånger, så då fick en annan målvakt i klubben stå för P19 i början, men efter det har jag spelat alla matcher och som sagt tränat med A-truppen under hela säsongen.

Det måste vara stimulerande att träna med ett allsvenskt lag som 19-åring?
– Absolut, det är ju där man märker att man utvecklas, och såklart under matcherna i P19 för match är alltid match. Träning med duktiga spelare och tränare i en allsvensk miljö är väldigt motiverande och utmanande. Man känner hela tiden att man lär sig något nytt.

Vad har du för förhoppningar och målsättningar under den här säsongen som precis påbörjats?
– Min tanke är ju att fortsätta utvecklas och få fortsätta att spela matcher egentligen, för det är det jag känner har gjort att jag kunnat ta nästa steg. Om det sker bäst med en utlåning eller vad som händer är inte riktigt klart för min del, vi får ta det här i januari. Att vara i en klubb där du bara tränar och aldrig får chansen känner jag inte är riktigt optimalt, men samtidigt är det en väldigt bra träningsmiljö i ÖSK, vilket också är viktigt. Vi får se vad som händer. 

Stort grattis igen, Gustav!