Sju spelare födda på 2000-talet representerade IK Sirius under Allsvenskans förra säsong, vilket inte minst gav utslag på resultatet från den certifiering som Svensk Elitfotboll nyligen genomförde. Uppsalaklubben gick nämligen från tre till fyra stjärnor.

Sirius hade ifjol länge häng på Europaplatserna, men fick till sist nöja sig med en tiondeplats i Sveriges högsta fotbollsserie. Samtidigt visade man att framtiden ser ljus ut: namn som Joakim Persson, Johan Karlsson och Jamie Roche fick alla gott om speltid i på seniornivå.

Just antalet unga spelare som getts chansen i Allsvenskan var den faktor som gav störst ökning i antalet rena certifieringspoäng.

– Det är väldigt roligt. Det här är en inriktning som Sirius tagit sedan Ola Andersson kom in som sportchef. Han fick bygga om A-laget och behövde göra en omstrukturering i ålder och det har bidragit till att många spelare getts möjligheten. Nu har vi en betydligt bättre åldersstruktur, berättar Petter Hansson, akademichef i klubben sedan 2017.

Att Sirius nu nått fyra stjärnor är också en källa till stolthet, samtidigt som certifieringen i hög utsträckning syftar till att identifiera styrkor och svagheter inom akademin som sedan ska kunna leda till eventuella förbättringar.

– Det är första gången som vi är fyrstjärniga så det känns väldigt roligt. Framförallt ser vi en progression i det vi gör: sakta men säkert blir vi bättre och bättre, även om det finns många områden som vi fortfarande kan utvecklas inom. Certifieringen är ett bra hjälpmedel i arbetet med att bygga verksamheten.

I Sirius jobbar man för tillfället med ett nytt system inom ungdomsverksamheten, som bland annat innebär mer frekvent fortbildning för spelare och tränare. Förhoppningen är att det även ska spilla över på akademin, som tar vid när spelarna fyller 13 år.

– Tidigare har det, i alla fall för min del, varit mest fokus på 13 till 19. Nu vill vi kunna starta en utbildning tidigare, och det behöver inte innebära selektering utan bara att vi vill erbjuda så god utbildning som möjligt i tidig ålder, säger Petter Hansson, som från och med i år har ett större övergripande ansvar för ungdomsfotbollen i föreningen. 

Samtidigt konstaterar han att ovan nämnda debutanters framgångar har gett ringar på vattnet och fått fler unga spelare i klubben att inse att det är möjligt att nå Allsvenskan om man jobbar hårt.

– Det blir mer realistiskt när det är kompisar till de här killarna i akademin som redan fått chansen att spela i en elitmiljö. Jag tror absolut att det kommer ge en positiv effekt för vår del.

FOTO: Bildbyrån