Under sin allra första seniorsäsong gjorde Jamie Roche totalt 18 matcher för IK Sirius i Allsvenskan. Men bakom den framgången döljer sig också hårt jobb och en stark vilja att ständigt lära sig mer.
– Efter varenda träning så måste man ta med sig något hem, konstaterar 19-åringen i en intervju med Unicoach.se.

Under den gångna säsongen mönstrade Sirius sammanlagt sju olika 2000-talister, och tillsammans med jämnårige Johan Karlsson var det Jamie Roche som spelade mest.

Han har också gått hela vägen genom föreningens akademi, efter att ha inlett karriären i Bälinge IF, strax utanför Uppsala. Även om Roche även spelade bordtennis och innebandy som ung så kunde det inte heller bli något annat än fotboll – det är ett “arv” som går generationer tillbaka, och redan som nyfödd fick han sin första boll i present av sin morfar.

Tiden i just Sirius akademi har också format Jamie Roche som spelare.
– De lär verkligen ut hur man ska tänka och spela fotboll, från P12 och uppåt. Det har aldrig varit så att man ska spela långbollar från backlinjen upp till forward och chansa, utan istället har det handlat om att spela boll, passa till varandra och på det sättet göra mål. I längden tror jag att det är den nyttigaste filosofin, säger han.

Första träningen med A-laget gjorde mittfältaren i början av 2019, och han satt sedan bland annat på bänken i Svenska Cupen. Men istället för något genombrott så kantades året av skadeproblem: både vaderna och foten krånglade, och totalt blev det “bara” tio matcher i Sirius P19.

Spolar vi fram bandet något år så är situationen en helt annan. Elva starter och sju inhopp i Allsvenskan är såklart ett tydligt tecken på att Roche hunnit bli en etablerad A-lagsspelare, allt sedan han fick sitt första seniorkontrakt i april.
– Jag tycker att det har gått bra. Jag har visat att jag kan spela på den här nivån och har lärt mig väldigt mycket under matcherna. Jag har fått ut delar av mitt spel så som jag har velat.

Det känns som att det är ovanligt att få så mycket speltid under sitt första seniorår. Vad har varit nyckeln till att lyckas med det?
– Jag vet inte, första senioråret är svårt, det är mycket att lära sig. Efter varenda träning måste man ta med sig något hem. Man kan ju gå till träningen och göra noll misstag, men då har man förmodligen gömt sig, svarar Jamie Roche och fortsätter:
– Jag tror att det är viktigt att jag har vågat ta plats och kunnat känna att det bara är en “vanlig” träning. Till slut när man får sin chans så måste man vara beredd, och då gäller det att dra nytta av det som man lärt sig under träningarna och av tränarna.

En annan anledning till den fina utvecklingen är videoanalyserna han gör kontinuerligt tillsammans med den assisterande tränaren Theodor Olsson, som även tränat Roche i akademin.
– Nu när jag spelat regelbundet, och även efter mina första inhopp, så har vi efter varje match kollat på klipp som han klippt ut. Och innan dess var det några försäsongsmatcher där han bad mig skicka över en passningskarta på alla passningar jag slog över hela planen. Det gör att man ser saker från ett annat perspektiv: ofta kan man inbilla sig att man har mindre tid än man har, och den insikten kan tillföra mycket till ens spel.

Att även förre huvudtränaren Henrik Rydström – som nu i dagarna ersatts av Daniel Bäckström – betytt mycket råder det inte heller några tvivel om. Genom sitt ledarskap har Rydström uppmuntrat Jamie Roche att våga ta för sig.
– Nu när man gjort sitt första seniorår så vet man hur man vill vara som spelare. Jag vill kunna vara en ledande spelare och pusha laget till att ta poäng, och inte ses som den här unga junioren. “Henke” pratar ju väldigt mycket och filosoferar, och då blir det att man tänker själv på hur man vill vara för att ta nästa steg, säger talangen.

Målet med nästa säsong är förstås att spela ännu fler matcher, och att ta en ännu bättre tabellplacering med Sirius. Men först väntar en månads semester från fotbollen, vilket i Jamie Roches fall känns påtvingat snarare än skönt.
– Ja, man blir väldigt beroende av fotboll och jag saknar det redan så jag kommer nog köra igång om ett par dagar ändå, haha!

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån