I ordboken är det inte långt mellan Örebro och Östersund, men på Sverigekartan är avståndet desto större. 19-årige anfallaren Malcolm Stolt har bytt den första staden mot den andra, och på köpet fått göra allsvensk debut för ÖFK.
– Jag har jobbat hårt för att komma dit jag är idag, konstaterar han i en intervju med Unicoach. 

Vägen till framgång är sällan spikrak, och det är Malcolm Stolts fotbollskarriär ett bra exempel på. Uppvuxen strax utanför Örebro kom han till anrika ÖSK i tonåren, och hann tillhöra föreningens samtliga akademilag innan han hoppades få uppfylla drömmen om ett seniorkontrakt.

Den gången räckte det dock inte hela vägen, utan Stolt fick söka sig till nya jaktmarker. Och hade tur att kompisen Sam Mensiro tipsade sin egen klubb, Östersunds FK, att ta sig en titt på kvicksilvret från Närke.
– Sam höll koll på mig i Örebro, framförallt under det sista året när det gick väldigt bra, och sa till mig att om jag inte skulle få ett avtal därnere så hoppades han att jag skulle få det häruppe istället. Jag har honom att tacka för mycket, säger Malcolm Stolt.

Hur kändes det när du inte nådde ända fram i Örebro?
– Jag var såklart lite nere ett tag, men kände ganska snabbt att jag ville visa vad de gått miste om istället för att sura och tycka synd om mig själv. Jag har jobbat hårt för att komma dit jag är idag.

En annan prövning kom när övergången till Östersunds FK inte kunde genomföras som tänkt förra vintern, utan byttes mot en säsongs gästspel med IFK Östersund i division 2.

Där gjorde Stolt 10 mål på 12 matcher, och utsågs till seriens bäste anfallare.
– Det var mitt första senior-år så det var nyttigt att få känna på det. Hade jag gått till ÖFK direkt och inte fått spela så hade jag kanske inte utvecklats lika mycket, utan det var ett perfekt steg att ta för att få matcher, menar han.

Under hela perioden har dock Malcolm Stolt tränat med Östersunds FK, och i höstas anslöt han till klubben på “riktigt”. Hittills har forwarden fått göra två inhopp i Allsvenskan.
– Det har känts jättebra på träningarna, och under de minuter jag fått så tycker jag att jag gjort vad jag kunnat. Man får försöka att ta för sig så man kan få ännu fler chanser att visa vad man kan.

Är det genom att göra poäng som du vill bidra på planen?
– Ja, bara jag får chansen så hoppas jag ju att jag ska producera, men det är klart att det är en stor skillnad på nivå. Alla spelare du möter är jätteduktiga, och de har tagit sig långt för att komma dit de är idag. Man märker när man exempelvis pressar att det inte är några dåliga spelare: de har jättebra funktionell teknik och ett högt tempo, så det är klart att det inte jättelätt att gå in och göra mål där. Men jag gör mitt bästa, säger Malcolm Stolt.

Flytten norrut verkar också ha gjort honom till en ännu mer harmonisk person överlag. Han ger sig ofta ut och fiskar, och får dessutom utlopp för det stora travintresse som han delar med lagkompisen Ludvig Fritzson
– Jag deläger två hästar, en här och en i Stockholm, och åker faktiskt ut varje vecka och kör häst. Det är skönt att göra något annat och tänka på något annat än fotboll. Det får mig att slappna av, och jag tror att det är viktigt att ha såna saker också.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån