Han var inte bäst i de tidiga tonåren, men Mattis Adolfsson knöt näven och idag utmanar han om en startplats i Östers IF:s trupp i Superettan.
– Jag har hela tiden velat bli bättre och då är man tvungen att träna hårt, säger 18-åringen till Unicoach.se.

Den 10 november 2019 säkrade Öster kontraktet i den näst högsta serien efter en dramatisk 1-0-seger mot Landskrona BoIS i kvalspelet. Ganska exakt ett år senare befinner man sig i andra änden av Superettans tabell, med hopp om att nå ett positivt kval den här gången.

Och Landskrona mötte man för övrigt så sent som i september i Svenska Cupen. Då blev det visserligen förlust efter sent insläppt mål, men Mattis Adolfsson fick i varje fall spela sin första match från start.
– För mig tycker jag att det gick jättebra faktiskt. Det var självklart en utmaning att göra sin första 90-minutare på seniornivå, men det kändes jättebra, säger han.

Mittbacken kom till Öster som 14-åring från moderföreningen Lessebo GoIF. 
– Jag har alltid haft en stor vinnarskalle men det var inte förrän i den åldern som jag började ta fotbollen seriöst. Då började uttagningarna till Smålandslaget och sånt, och jag märkte att jag verkligen gillade fotboll. Då var jag ju också tvungen att ta det seriöst, för jag var en bit från de bästa.

Rejält med egenträning, i kombination med klubbytet, gjorde dock susen.
– Det blev en stor skillnad när jag kom till Öster. Här tränade man mer, man fick mycket mer hjälp och det handlade inte bara om att gå in och försöka vinna, utan om att göra det så bra som möjligt och försöka nå en högre nivå. Förutsättningarna här är ju också hur bra som helst med både anläggningen och de tränare man har, säger Mattis Adolfsson.

Han fick ett A-lagskontrakt i somras och har under året gjort fem inhopp i Superettan – på olika positioner varje gång.
– Haha, ja, jag har varit lite överallt: jag har hoppat in som anfallare och ytterback, varit mittfältare och mittback, konstaterar 18-åringen, som fyller 19 i december.

Hur har säsongen varit som helhet?
–Alltså, laget har ju gått bra och vi har haft ett bra försvarsspel och inte släppt till så mycket mål. Jag är ju försvarsspelare och förstår att man inte väljer att ändra på så mycket som tränare. Självklart vill jag spela, precis som alla andra på den här nivån, men det handlar bara om att komma till träningarna och göra sitt bästa för att utvecklas. När man väl får chansen så måste man ta den.

När det kommer till att utvecklas så har Adolfsson också dragit nytta av den erfarenhet som finns i Östers försvarslinje.
– Någon som hjälpt mig väldigt mycket är Stefan Karlsson. Han är i och för sig ytterback, men han har varit i några större klubbar i Sverige och jag tycker att han är bra på att lära ut. Han förklarar noga vad jag ska göra i olika situationer och det är inte så att han ryter till, utan han visar lugnt och försiktigt. Man får även beröm när man ska ha det, och det tycker jag är viktigt så att det inte bara blir att man förklarar vad någon gör fel eller kan förbättra, resonerar Mattis Adolfsson.

För Öster lever, som sagt, fortfarande hoppet om att få kvala till Allsvenskan, och Adolfsson hoppas få känna på hetluften under de två omgångar som återstår.
– Det var tufft i början när man kom upp, men genom att träna och lyssna på tränarna och sina lagkamrater så känner man verkligen att man blir bättre. Självklart kan man tycka att det här är ett läroår för mig, men jag vill även få lite fler minuter i mig till nästa år. Då känner jag verkligen att jag vill vara med och kriga om en startplats!

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån