Ifjol slängde Degerfors in mittfältaren Adam Carlén i Superettans hetluft för första gången, och succén var omedelbar. Men med det har också de egna kraven och förväntningarna ökat.
– Jag har ju känt att jag måste visa att det inte var någon engångsgrej utan att jag håller på den här nivån hela tiden, säger 20-åringen i en intervju med Unicoach.se.

Och det, får man nog säga, att Adam Carlén även har lyckats göra. Under pågående säsong har han nämligen startat i åtta av serieledarens tio matcher, och agerat inhoppare i övriga omgångar. 

Det har helt enkelt gått bra såväl för honom som för laget.
– Ja, det har känts bra. Jag har fått spela mycket och bidrar så mycket som jag kan: jag skyddar backlinjen och försöker hjälpa oss till en bra defensiv. Sedan försöker jag även vara en länk mellan backlinje och forwards och hitta in med passningar som slår lagdelar, berättar skaraborgaren, som hade representerat Björsäters IF och IFK Mariestad innan han 2016 flyttade till Degerfors i samband med gymnasiestarten.

Det gjorde Carlén på rekommendation från en kompis som redan gick där, och det visade sig också vara ett bra beslut. Både på skolan och i DIF-akademin har han lärt sig massor.
– Jag har alltid tyckt att det har varit bra träningar. De har försökt att få oss att spela nerifrån och inte tjonga, så det har ju varit väldigt utvecklande. Eftersom att det är en mindre klubb, även om det är en elitklubb, så kan de också lägga mer tid på dig som individ. Det är mer familjärt och man har väldigt bra relationer med tränarna och andra i föreningen.

Sina första A-lagsträningar gjorde Adam Carlén redan inför säsongen 2018, men det var ifjol som det small till ordentligt med ett nyskrivet seniorkontrakt under sommaren och en ordinarie plats i startelvan.
– Mitt i säsongen fick jag kontraktet och slängdes in i startelvan mot Varberg, som var serieledare eller tvåa, och fick spela 90 minuter. Vi vann och det var en galen start som jag sedan bara spann vidare på. Jag fick spela och det gick bra för laget och mig, så det var roligt, säger han.

Hade du själv trott att du skulle kunna anpassa dig så fort till tempot och nivån i Superettan?
– Nä, det var inget jag tänkte på, inte ens när jag fick kontraktet. Men när jag gjorde en bra första match så kände man att inget är omöjligt – jag är inte ute och cyklar här! Sedan kände jag inför andra, tredje, fjärde matchen att jag måste visa att det här inte är någon engångsgrej, utan att jag håller på den här nivån hela tiden. När jag gjorde det så började jag inse att jag höll för det här tempot.

Har det förändrat dina egna personliga målsättningar inför den här säsongen?
– Ja, det har det. Målet den här säsongen är att gå bra som lag, vi siktar ju på att gå upp, och för egen del att spela varje match och bidra. Det hade nog inte varit så om jag inte spelat så mycket under förra säsongen, säger Adam Carlén.

Just den här dagen har han ledigt från fotbollen, efter en lång men framgångsrik bortaresa till Sundsvall som slutade med en 4-1-seger mot “Giffarna”. Och det märks att han njuter av Degerfors fina start i Superettan.
– Vi kände inför säsongen att vi har ett bra lag och att det kunde bli riktigt bra om vi fick ordning på spelet. Vi har verkligen träffat rätt hittills med defensiven och har vassa gubbar där framme som kan göra målen. Nu är det bara att fortsätta och spinna vidare på det här. Är vi ödmjuka inför uppgifterna som kommer så kan det här bära riktigt långt!

Text: Martin Ahlin
Foto: Victor Lundmark/Degerfors IF & Bildbyrån