Hur är det egentligen att möta Zlatan Ibrahimovic på planen? Hammarbys målvaktslöfte Oliver Dovin är en som vet.
– Jag släppte in några bollar mot honom, men jag räddade några också, säger han nöjt.

En gång i tiden var Zlatan en av de mest spännande fotbollstalangerna i Sverige, idag vore det inte alltför förmätet att placera Oliver Dovin i samma kategori. Han fyller trots allt “bara” 18 i sommar, men gjorde sina första träningar med Hammarbys A-lag redan 2018.

Matchdebuten skedde också under det här årets försäsong, i 1-1-mötet med estländska Flora.
– Det var skitkul att få göra debut, det är något jag drömt om ganska länge, konstaterar han.

Dovin är född i London och fotbollsgenerna kommer delvis från hans pappa, som tillhörde Arsenals akademi som ung. Men familjen hamnade så småningom i Sverige, där Oliver Dovin tillhörde Enskede IK på fotbollsplanen innan han som tolvåring bytte till Hammarby för att man hade ett av Sveriges bästa lag i hans ålderskull.

Då hade Dovin faktiskt bara vaktat målet i ungefär en säsong.
– Jag var oftast anfallare tills jag fyllde elva. Jag hade mycket problem med slatter i knäna och valde att bli målvakt för att det var så jobbigt.

I Hammarbys akademi har han bevisligen fått bra skolning.
– Det har alltid varit en toppakademi i Sverige och jag tycker att den har tagit ännu fler steg framåt den senaste tiden. Man får väldigt bra träning och möjligheter att kunna utvecklas, säger han.

Ifjol blev det åtta matcher på bänken i Allsvenskan och en i Svenska Cupen för Oliver Dovin. Dessutom representerade han Sveriges landslag i U17-EM, och hade där högst räddningsprocent av samtliga målvakter.

Det har gått ganska fort för dig hittills i karriären. Hur gör du för att inte tappa fotfästet?
– Det är väl bara att vara fokuserad hela tiden och göra sitt bästa varje träning. Att sköta speciellt sömnen, men även kosten, är också viktigt så att du kan prestera. Sedan handlar ju mycket om det mentala och att jobba hårt för att hålla en hög nivå. 

Hur går det att kombinera gymnasiestudier med en elitfotbollskarriär?
– Det är svårt. Man hamnar efter mycket i skolan och hinner inte gå på alla lektioner, men jag satsar på fotbollen i första hand och sedan gör jag det jag kan i skolan. Men visst är det tufft att hinna med allt, erkänner Oliver Dovin.

Han och mittfältaren Aimar Sher är de juniorer som tränar permanent med Hammarbys A-lag, men även andra ynglingar, som Emil Roback, har fått chansen. Och de ser fram emot en rolig säsong.
– Det känns spännande såklart, och väldigt skönt att dra igång igen när försäsongen har varit så lång. Mitt fokus i år kommer vara att utvecklas och bli så bra som möjligt, antagligen blir det spel i Frej för min del.

Och så var det ju det här med Zlatan Ibrahimovic, som gjorde ett antal pass med Hammarby under fotbollens coronapaus.
– Det var mäktigt faktiskt. Han är en legendar, inte bara i Sverige utan i hela världen, så det var skitkul att träffa honom, spela med honom och se honom på nära håll, om man säger så.

Släppte du några skott från Zlatan förbi dig?
– Ja, jag släppte in några bollar, men jag räddade några också, haha!

Text: Martin Ahlin