Han stod för ett makalöst genombrott i Allsvenskan ifjol. I år hoppas den 21-årige målvakten Tim Rönning nå ännu högre höjder, både på ett individuellt och kollektivt plan.
– Vi ska ta Elfsborg tillbaka till toppen, säger han till Unicoach.

Uppvuxen i lilla Kilafors, beläget två mil söder om Bollnäs, var det kanske inte helt självklart att Tim Rönning skulle hamna i Borås. Men faktum är att både han och hans två äldre syskon både bott och hunnit ta studenten i den västsvenska textilstaden.

Det var också genom systern Sanne som han skapade sig en relation till IF Elfsborg.
– Jag kom hit 2006 första gången. På den tiden gick min syster på fotbollsgymnasium här och jag såg att de hade ett allsvenskt fotbollslag. Jag var väl sex, sju år då, och det blev ganska naturligt att börja hålla på Elfsborg.

När Rönning 2015 blev en del av Boråsklubbens akademi så hade han redan erfarenhet av spel på seniornivå: genom träning i Hudiksvalls FF och matcher i Forsa IF. Väl på plats märkte den 201 centimeter långe målvakten hur han, både bokstavligt och bildligt talat, växte ytterligare.
– En stor del i att jag kom hit var för att jag visste hur seriösa de är. När man åker till träning så är det inte för att lattja, utan för att bli en bättre fotbollsspelare. För mig personligen har det nog också varit nyttigt att flytta hemifrån så tidigt, säger Tim Rönning.

Hans debut i Allsvenskan skedde den 16 september ifjol, borta mot AFC Eskilstuna. Samma säsong blev det ytterligare sju matcher i samma serie.

Handen på hjärtat: hur nervös var du i debuten?
– Jag kan säga att när de skickade sms:et till mig så låg jag i sängen och skakade. Jag kunde inte fatta det på något sätt. Men när det väl kom till kritan så släppte det ganska snabbt. Det kändes bra, som att jag var redo.

Rönning tackar målvaktstränaren Linus Eriksson för det, och konstaterar att det gick att fokusera fullt ut trots all positiv respons och uppmärksamhet som kom som ett brev på posten.

Under försäsongen har Tim Rönning fortsatt att få chansen mellan Elfsborgs stolpar, samtidigt som flera av lagkompisarna från tiden i akademin – Christopher McVey, Isaac Prince Kouame, Gustav Henriksson – också visat framfötterna i Svenska Cupen.
– Tränarna har varit tydliga med att det inte är ålder som avgör hur mycket du spelar, utan hur du presterar på planen och i hur stor uträckning du förstår hur vi ska spela. Det känns som att alla är med på det, och jag tycker att gruppen vi har är otroligt, otroligt bra, säger Rönning.

Vilka är dina mål med den här säsongen?
– Du kommer få ett vanligt och tråkigt svar: att spela så många matcher som möjligt och hjälpa laget att vinna matcher. Det är ju det vi är här för: vi ska ta Elfsborg tillbaka till toppen. 

Text: Martin Ahlin