Den svenska elitfotbollens minsta klubb har en anrik historia, men blickar hellre framåt än bakåt.
– Degerfors IF ska vara språngbrädan till proffslivet och landslaget, säger föreningens akademichef, Peter Palmqvist.

Som tätort betraktad är Degerfors med sina cirka 7 000 invånare knappast en av Sveriges större. Att vara belägen i de värmländska skogarna hade av vissa också kunnat ses som ett handikapp, men här har man istället försökt använda det som sitt främsta säljargument.

Det framhärdar i varje fall Peter Palmqvist, akademichefen som 2018 gjorde entre i Degerfors IF efter en karriär inom tidningsbranschen. Vid sidan av det var han en av de drivande aktörerna i det Nora BK som på kort klättrade från herrarnas division 6 till 2.
– Det finns väldigt många fördelar med att vara här, men jag tycker väl att vi kanske varit för dåliga de senaste x antal åren på att tala om det, att vi är bra. Vi har blivit lite bekväma och tänkt att Degerfors IF är ett varumärke som ska sälja sig självt, men det är ju inte så. Det är hård konkurrens, säger han.

Vad fördelarna består av? Förutom en framgångsrik akademi och välutbildade tränare så lyfter Palmqvist fram just det geografiska läget.
– I en storstad finns det andra saker som lockar, och ibland kan det vara negativt. Här finns inget att göra, och vi vill mena att det är positivt i det här fallet att Degerfors är litet och tråkigt.

Klubbens storhetsperiod må ligga en bit tillbaka i tiden – det är 57 år sedan senaste medaljen i Allsvenskan, och 28 sedan guldet i Svenska cupen – men förväntningarna och ambitionerna är alltjämt höga.

Det är också, i stor utsträckning, akademins uppgift att leva upp till dem. I 2020 års A-lag återfinns nio spelare som gått genom klubbens egna led, och helst ska de bli ännu fler i framtiden.
– Vi tycker oss ha en trupp på pappret som är allsvensk, eller i alla fall nedre halvan av Allsvenskan, men det återstår ju att se. Jag tycker även att vi har ett klart godkänt facit med “egna” spelare, även om den siffran också måste förbättras. Ska vi fortsätta vara en elitförening så måste vi producera fler spelare som är mogna att ta en startplats i A-laget inom två år från att de går ur sin NIU-utbildning, säger Peter Palmqvist.

Lagkaptenen Christoffer Wiktorsson, Adam Carlén, Erik Grandelius och Ferhad Ayaz är några spelare som anlänt till DIF senast i tonåren och sedan nått föreningens representationslag. De stora framgångsexemplen överlag är annars namn som Ola Toivonen samt Olof Mellberg

Den sistnämnde kommer ursprungligen från Gullspång, ett område som traditionellt sett är ett starkt Degerfors-fäste, enligt Palmqvist.
– I norra Västergötland är vi väldigt populära och det är många som söker sig hit. Vi har också lättare att locka spelare från mindre orter i Värmland än vi har från Karlstad. Det är svårt att flytta från en större till en lite mindre stad för ungdomar, speciellt när även Karlstad har NIU.

Vad är det som gör er akademi unik?
– Jag tycker att det är närheten, gemenskapen, och att vi är som en liten familj. Det blir ju så på en liten ort där det inte är några avstånd. I en storstad blir allt utspritt och du har längre till skola, idrottsplats – alltihop. Här är det inte så, konstaterar Peter Palmqvist och lägger till “tradition och kunnande” till Degerfors samlade styrkor.

Föreningens P16-lag konkurrerar idag i landets högsta serie, medan P17 och P19 har fått finna sig i att höra hemma i den näst högsta divisionen. Samtidigt görs juniorserierna nu om, och de tre bästa lagen i årets serie kommer att hamna i det man kallar Superettan.
– Spelarutveckling går alltid före annars, men i det här fallet tycker vi att det är rätt viktigt att försöka bli bland de tre i P19 som går upp. Vi kommer att vara lite mer resultatinriktade än vi varit tidigare år.

Annars handlar klubbens arbete i mångt och mycket om att skapa människor som trivs med fotbollen och livet. Degerfors IF har av den anledningen initierat ett samarbete med Karlstads Universitet som innebär att den senare parten bidrar med “må bra-coacher”, vilka pratar med akademispelarna på regelbunden basis.

Att utveckla spelare är helt enkelt ett mångbottnat projekt.
– Man köper sig inte framgångar med akademin, utan den är en utbildning där man ser till så att spelarna mår bra och sköter skolan och tränar på ett bra sätt. Vi vill hela tiden att spelarnas ska utvecklas, och därför spelar de och tränar i den miljö som passar dem bäst för stunden. Det är inte deras personnummer som avgör det.

Samtidigt menar Peter Palmqvist att alla spelare som gått genom Degerfors akademi ska känna att “de fått chansen”. Alla kanske inte blir proffs, men de ska uppleva att de tilldelats de verktyg som behövs för att kunna lyckas.

De förutsättningarna säger han också finns, och det är ett bland annat ett resultat av den samsyn som råder inom föreningen.
– Här talar vi samma språk när vi pratar om akademin. Vi vet alla vad som krävs och vi vet att de bitar som inte görs hundraprocentigt måste förbättras. Men vi får göra det i en lagom takt. Inom några år, när vi har det här samtalet igen, så tror jag att jag kan säga att vi utvecklats precis så som vi vill. Vi ser väldigt ljust på framtiden!

Text: Martin Ahlin
Bilder: Degerfors IF