Det dräller av unga förmågor som utmanar om en plats i Helsingborgs IF:s startelva. En av dem är den 19-årige mittfältaren Filip Sjöberg.
– Man triggar varandra. Det är en bra konkurrensmiljö, säger han till Unicoach.se. 

Helsingborgs försäsong har hittills haft ett danskt tema, med två avverkade matcher mot lag från det sydligt belägna grannlandet. I den senaste, 2-3-förlusten mot Lyngby, uppmärksammade sajten Fotboll Skåne att över hälften av spelarna i matchtruppen hade rötterna i föreningens ungdomsverksamhet, samt att den startelva som avslutade mötet bar en snittålder på 19,6 år.

Den svenska fotbollspubliken har fått börja memorera namn som Kalle Joelsson, Max Svensson, Armin Gigovic, Emil Hellman, Ludvig Carlius, Adam Kaied, Casper Widell, Filip Sjöberg och… ja, det går att hålla på ännu längre än så.

Förklaringen till det? Sjöberg, som tillhört HIF sedan 13 års ålder, funderar några sekunder när han får frågan.
– Många av oss går i skolan ihop och åker och tränar tillsammans. Vi är en väldigt tajt grupp både på och utanför planen, och det tror jag är en väldigt positiv grej. Samtidigt har man en klar bild av hur vi ska spela här, vad som är acceptabelt och inte acceptabelt. Vi har en bra miljö och bra tränare – det är mest upp till var och en att ta tillvara på de möjligheter som finns.

Själv säger Sjöberg att kärleken till sporten föddes genom skolgårdsfotboll. Han höll på med flera andra idrotter – ishockey, brottning, innebandy – men det var aldrig några tveksamheter kring prioriteringsordningen. Han konstaterar också att multisportandet haft sina plus.
– Brottningen är väl det jag haft mest fördel av, både i smidighet och styrka. Man lär sig väldigt mycket när man brottas, inte minst att träna hårt och aldrig ge sig, säger han.

Samtidigt har han även fått draghjälp av tvillingbrorsan Axel. De gick från moderklubben Eskilsminne till Helsingborgs IF samtidigt och har “alltid hängt ihop och tränat tillsammans”.
– Vi har både pushat och tävlat med varandra, men kanske mest tävlat. På planen har det mer eller mindre varit krig mellan oss, och vi har tävlat i allt möjligt egentligen: vem som kommer först hem och så vidare. Det fungerar så mellan oss och det tror jag har varit bra för oss båda, att alltid vilja vinna.

Det måste med andra ord känts speciellt när Axel värvades av Frej i somras?
– Det blir såklart en bästa kompis som man inte kan hänga med på samma sätt, men vi hörs ofta via telefon och Facetime så det är inga problem. Någon dag måste det ju hända, och det var nu, svarar Filip Sjöberg.

Sommaren 2018 debuterade han i Superettan och ganska exakt ett år senare uppnåddes samma milstolpe i Allsvenskan. I den vevan fick han även en permanent plats i A-laget.
– Det var svårt att ta sig in i laget och spela matcher när man inte var med under försäsongen, och jag hade mycket att lära när jag väl kom upp. Så det var mycket nytt, men när jag väl fick grepp om taktiken och hur vi skulle spela, samtidigt som vi hade en ny tränare som gillade att satsa på yngre spelare, så blev det en del speltid, säger Sjöberg som gjorde tio matcher i högstadivisionen totalt, och ger sig själv följande omdöme:
– Jag tycker väl att det gick bra. Jag försökte snappa upp så mycket jag bara kunde, men också gå ut och köra och försöka ta för mig. Nä, jag är nöjd, det är bara att fortsätta så här.

19-åringen känner att han har den fysik som krävs, men vill utveckla det fotbollsmässiga ytterligare, särskilt spelförståelsen och beslutsfattandet på planens sista tredjedel.

Men förutsättningarna till det finns i Helsingborg. Flera gånger i intervjun återkommer Filip Sjöberg till de “höga krav” som ställs i HIF, från akademin och uppåt. Det är också något som han hoppas ska göra att fotbollskarriären tar honom uppåt och framåt.
– Kunskapen finns och möjligheter också för att kunna ta klivet ut i Europa. Olof (Mellberg, tränaren) har varit där och det känns inte konstigt att fantisera om det i den här miljön. Det är, som sagt, upp till spelaren att ta vara på möjligheterna och det hoppas jag kunna göra, säger Sjöberg.

Text: Martin Ahlin