En svit på nio raka segrar stannade det vid för BK Häcken, som förlorade i den sista omgången före P19 Allsvenskans sommaruppehåll. Trots det har man tagit ett fast grepp om seriens förstaplats.

I P19 Allsvenskan är förutsättningarna enkla: laget som tar hem serien får också det åtråvärda SM-guldet. Därtill blir man en av de tre svenska klubbar som erbjuds en plats i Skandinaviska Mästerskapen, som arrangeras i spanska Marbella varje vinter.

För BK Häcken började seriespelet lite småskakigt, men den nederländske tränaren Joop Oostervelds ankomst innebar ett lyft för laget. Segrarna radades upp, och först hemma mot Hammarby (1-2) i den senaste omgången kom första poängförlusten.

Tack vare det har Häcken fått ett försprång i tabellen, med fem poäng ner till Malmö FF och sex till Halmstads BK. HBK har dock en match mindre spelad.

Det är överhuvudaget jämnt i P19 Allsvenskan hittills, vilket innebär att avståndet är relativt kort mellan botten och toppen. I det förstnämnda segmentet hittar vi just nu IFK Stocksund och IFK Norrköping på nedflyttningsplats, medan Helsingborgs IF i nuläget tvingas kvala sig kvar för sin fortsatta existens i serien.

P19 Allsvenskan, tabell:

Under högstadivisionen finns också P19 Superettan, där det krävs serieseger för direktavancemang uppåt. IK Sirius och IF Elfsborg har lagt beslag på de platserna så här långt. Tvåorna – just nu Karlbergs BK och Varbergs BoIS – får kvala.

P19 Superettan Södra:

P19 Superettan Norra: