När P17-EM drog igång på Cypern så var en svensk delegation på plats, bestående av företrädare för Svensk Elitfotboll, Svenska Fotbollförbundet och flera elitklubbar. Resan var den första etappen i årets referensprojekt, ämnat att utveckla landets akademier.
– Det var fantastiskt intressant, säger Jacob Andrén, till vardags ungdomsansvarig och P16-tränare i IF Elfsborg.

De senaste åren har SEF arrangerat referensprojekt i form av besök hos utländska klubbar och förbund. Väl där har en källa till kompetensutveckling också varit det erfarenhetsutbyte som skett, både schemalagt och spontant, mellan deltagarna.

Så blev det även på Cypern, men huvudfokus låg på det svenska P17-landslaget och dess motståndare. Under tre intensiva dagar bjöds det på föreläsningar från SvFF och landslagets stab, samtidigt som man också besökte träningspass och såg fem av turneringens matcher på plats.
– Tanken var att fokusera på spelet, och vi fick också möjlighet att se nio av de 16 deltagande lagen i EM. Det gav upphov till intressanta samtal och diskussioner, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Jacob Andrén, som tillhört Elfsborgs organisation i snart fem säsonger, var en av de åtta deltagarna.  
– Vi pratade bland annat om var fotbollen är på väg och hur den har utvecklats över tid. Om vi backar till 2010 så var det Barcelona- och “possession”-fotbollen som slog igenom, och de som visste hur man spelade på det sättet vann titlar och serier. Därefter utvecklades försvarsspelet för att kompensera mot anfallsspelet, och nu kan man väl säga att det är såpass bra att det är svårt att göra mål via bollinnehav. Av den anledningen är det snarare kontringsfotbollen och det rakare spelet som tagit över, säger Andrén, som noterade hur större nationer som Portugal och England spelade med “låg risk” i EM.

Den sortens fotboll kräver också specifika egenskaper från spelare.
– De blir mer och mer vältränade och kan göra fler explosiva aktioner under 90 minuter. Vi fick se grafer som visade att löpmeter inte spelar så stor roll i förhållande till tabellplacering och tagna poäng, men däremot gör antalet explosiva löpningar och sprinter det.

I Elfsborg fäster man, passande nog, redan stor vikt vid just den biten.
– Vi jobbar med höghastighetslöpningar och tryck i presspelet, men givetvis är det alltid intressant att se hur man kan “tweaka” det och få ut ännu mer. 

Deltagare i referensprojektet på Cypern (22-25 maj):
Erik Johansson (GIF Sundsvall)
Felix Örnehag (GIF Sundsvall)
Tony Lundqvist (IF Elfsborg)
Fredrik Ahlstrand (IF Elfsborg)
Per-Ola Lindkvist (Malmö FF)
Jonas Rosén (IK Sirius)
Rimmy Eriksson (Östersunds FK)Lars Oscarsson (Östersunds FK)
Thomas Hasselgren (Svensk Elitfotboll)
Jimmy Högberg (Svensk Elitfotboll)
Tomas Turesson (Svenska Fotbollförbundet)
Axel Kjäll (Svenska Fotbollförbundet)

Foto: Svensk Elitfotboll