Kroatien, Nederländerna och England. Det är årets tre resmål i det referensprojekt som riktar sig till anställda i de svenska elitklubbarnas akademier.
– Syftet är att de ska få inhämta mer kunskap, men också utbyta erfarenheter med varandra, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

30 av 32 klubbar inom SEF-nätverket har anmält sig till projektet, som arrangerats årligen sedan 2021 och utöver föreläsningar även innehållit besök hos flera framstående akademier i länder som Danmark, Nederländerna, Spanien, Island och Norge.

Under 2023 väntar följande nedslag, här kommenterade av “reseledare” Thomas Hasselgren:

Kroatien: Dinamo Zagreb (29 maj-1 juni)
– Grunden i de framgångar som det kroatiska landslaget haft kommer i mångt och mycket härifrån. Dinamo tar in spelare i väldigt ung ålder, utbildar dem och gör många av dem till världsstjärnor. Det är en av Europas ledande akademier och ska därför bli väldigt spännande att få besöka.

Nederländerna: Ajax & AZ Alkmaar (18-22 september)
– Det fanns ett stort intresse för nederländsk fotboll ifjol när vi var hos PSV och Feyenoord, och det upplever jag finns kvar. Ajax ligger fortfarande långt framme med sin akademi, samtidigt som AZ Alkmaar jobbar lite annorlunda jämfört med många andra nederländska klubbar. Förra helgen vann de UEFA Youth League för P19-lag efter att ha slagit ut bland andra Barcelona och Real Madrid, så det kommer bli ett intressant besök.

England: Blackburn (prel. 9-13 oktober)
– Blackburn ligger i Championship men är rankad åtta av alla akademier i England och den klubb i ligasystemet med lägst snittålder. De har lyckats få upp många egna spelare till A-laget och jag är säker på att det blir ett givande besök.

Enligt Thomas Hasselgren har årets nedslag valts utifrån tre olika parametrar:
– Nummer ett är att det ska vara miljöer som är duktiga på att få fram spelare. Sedan måste det naturligtvis också finnas en variation i var vi åker. Den tredje parametern är att det ska vara klubbar där vi har etablerade kontakter sedan tidigare, för då blir det enklare att säkerställa kvalitén i besöken, säger han.