De spelar till vardags i två olika serier, men på torsdag möts de i Ligacupens P19-final. Blir det Djurgården eller Kalmar FF som tar hem guldet?
– Det kommer bli en utmanande men samtidigt väldigt inspirerande match för spelarna, konstaterar KFF-tränaren Stefan Larsson.

Mot alla odds skulle man kunna säga att Kalmar tagit sig till final, eftersom laget annars befinner sig i P19 Superettan och dessutom haft en tuff väg fram till slutdestinationen. I det första gruppspelet slog man exempelvis ut ett erkänt skickligt Öster, och i den andra gruppen skiljde bara ett plusmål, till Kalmars fördel, mellan dem och Malmö FF.

Det gav avancemang till semifinal som bästa tvåa, och resulterade i en match mot ettan i samma grupp: Helsingborgs IF. Där vann Kalmar med 2-0 efter mål av Ville Nilsson och Daniel Lagerlöf.
– Det är givetvis väldigt roligt att vi tagit oss dit vi har gjort. Det var inget mål i sig, utan vi såg fram emot möjligheten att klara av att prestera i väldigt bra matcher och visste att det skulle bli en härlig utmaning, vilket det också visade sig bli i en jämn tabell. Vi har fått testa på att möta och hantera olika typer av spel, så det har varit nyttigt och lärorikt för killarna, säger Stefan Larsson.

Han konstaterar att Kalmars eget spel också blivit successivt bättre under säsongens gång.
– Inledningsvis kämpade vi med att hitta tajmingen i våra relationer i anfallsspelet, men det har successivt blivit bättre och vi har kunnat attackera på flera olika sätt. I Ligacupen har det funnits större utrymme till omställningar än i seriespelet, och där har vi visat oss vara vassa när lägena dykt upp. I serien har vi fått hantera kompaktare försvar och tvingats lära oss att hitta andra vägar. Vi har varit effektiva i vårt anfallsspel samtidigt som vi försvarat oss på ett bra sätt, och många individuella insatser sticker ut, vilket också är kul.

Finalen spelas i Stockholm, på Hjorthagens IP mot Djurgården. “Blåränderna” ligger för närvarande på åttonde plats i P19 Allsvenskan.
– Det har varit som det brukar på P19-nivå: ganska höga toppar och ibland lite för låga dalar rent prestationsmässigt. Även om vi tagit oss till den här finalen så har det gått upp och ner. Vi har ett ganska brett åldersspann i truppen, med spelare från 15 år upp till de som fyller 19, och resultatmässigt har det åtminstone i Ligacupen gått över förväntan. Målet från vår sida har varit att försöka bli bättre för varje match, säger tränaren Johan Palm, som gör sitt tolfte år i Djurgårdens organisation.

I semifinalen besegrades IFK Norrköping med 2-1 via mål av Jakob Bäckström och Jonathan Zeberga. Samma Norrköping mötte Djurgården igen häromveckan och förlorade då med 0-3.
– Det är lite det som är tjusningen med både Ligacupen och P19 Allsvenskan: matcherna är generellt sett väldigt jämna och spelarna får träna på att maxprestera. Nu får de en referens på hur det är att tävla i en final, den chansen får ju inte alla. Det är en bra erfarenhet att ha med sig i framtiden, samtidigt som vi tre dagar senare ska klara av att hantera en ny match i P19 Allsvenskan. Det rullar på här precis som det gör på högsta seniornivå.

Finalen i Ligacupens P19-klass spelas klockan 14.00 på torsdag, och går att följa på Unicoachs sociala medier, men även via en livesändning på Fotbollplay.se.

Foto: Kenth Norberg/Nobbes Djurgårdsbilder