Många är talangerna i Superettan, och här lyfter vi på Unicoach.se fram spelare – född 2003 eller senare – från varje klubb som mycket väl kan få sina genombrott under den säsong som nyligen drog igång.

AFC Eskilstuna – Leo Lif (född 2005)
Lif fick göra tre superkorta inhopp i Superettan förra säsongen, men i årets premiär mot Örgryte var han startman (yngst någonsin i AFC!) på mittfältet och satte dessutom ett mäktigt långskott. Det gör honom också svårpetad under de närmaste omgångarna, i minsta fall.

GAIS – Anes Cardaklija (2005)
Mittback som tillhört GAIS sedan sex års ålder och börjat få allt fler chanser i A-laget. Det blev två matcher i Ettan Södra ifjol och i år har han även fått känna på hetluften i Svenska Cupen. Cardaklija har dessutom haft ögonen på sig från utlandet och provspelat med både Atalanta och Parma. Han fanns inte på bänken i första omgången av Superettan men borde kunna få göra sin debut under säsongen.

Gefle IF – Albin Hjelm (2004)
Mittfältaren Hjelm flyttades nyligen upp i A-truppen och har beskrivits som en bollskicklig och orädd spelare med en fin framtid för sig. Han har fått chansen att visa upp sig under försäsongen, även om det främst handlat om inhopp. Kanske blir det även några såna under årets säsong i Superettan?

GIF Sundsvall – Yonis Shino (2004)
“Giffarnas” akademi fortsätter att producera fina spelare på löpande band. Shino är en exceptionellt skicklig tekniker som gillar att spela rättvänd och försöka hitta den snabbaste vägen mot målet. Den 19-årige mittfältaren satt på bänken i Allsvenskan vid två tillfällen ifjol men väntar fortfarande på sin seriedebut i A-laget. Den lär dock komma väldigt snart!

Helsingborgs IF – Simon Bengtsson (2004)
Vänsterbacken har tillhört HIF under hela karriären och fick en smakstart på sin seniorbana genom att göra mål i den allra första matchen. Därefter följde två starter och ett inhopp i Allsvenskan – siffror som lär öka mångdubbelt i år i Superettan. Bengtsson har stor kapacitet och springer inte bara outtröttligt utan även fort – i premiären mot Öster noterades han för den näst högsta topphastigheten: 32,31 km/h.

IK Brage – Yassin Hawat (2003)
Mittfältaren Hawat har tillhört Brage sedan han var 15 år och fick i vintras ett A-lagskontrakt, trots en säsong som innehöll vissa skadeproblem. Debuten i Superettan gjorde han dock redan 2020, och även 2021 blev det ett inhopp i serien. 2022 fick Yassin Hawat däremot nöja sig med spel i Svenska Cupen, men utvecklingen har gått åt rätt håll och den löpstarke 19-åringen lär få göra åtminstone ett par minuter i den näst högsta divisionen i år.

Jönköpings Södra IF – August Karlin (2003)
Karlin är hos J-Södra på lån från Malmö FF och har allt som krävs för att slå igenom där. Ifjol fick den centrale mittfältaren visa upp sig i Ettan Södra hos BK Olympic, och under försäsongen gavs Karlin chansen i flera träningsmatcher för Malmö FF innan han hamnade i Småland. Där har det blivit både starter och inhopp så här långt, och det lär bli mer av den varan i Superettan. 

Landskrona BoIS – Sam Hegdal (2005)
Pappa Jörgen Hegdal representerade BoIS vid över 200 tillfällen mellan 1988 och 1996, och spelade då bland annat med nuvarande tränaren Billy Magnusson. Nu är det dags för “junior” att visa framfötterna, och visst finns det gott om talang hos Sam. Han debuterade i Superettans sista omgång ifjol, bara 17 år gammal, och fick även göra ett inhopp i årets premiär. Hegdal är en offensiv mittfältare med fin blick och bollbehandling, och mycket talar för att det riktigt stora genombrottet kommer under 2023.

Skövde AIK – Hannes Forsgård (2004)
Den 19-årige mittfältaren fick ett A-lagskontrakt i vintras och har hunnit imponera både på tränaren Tobias Linderoth och SAIK-fansen under försäsongen. Forsgård är bollskicklig och jobbar hårt. Det är ingredienser som borde kunna leda till en Superettan-debut under säsongens gång.

Trelleborgs FF – Eren Alievski (2004)
Alievski är en spännande spelartyp som oftast går att finna till vänster i planen och framförallt som ytterback. Ifjol stod han för hela åtta mål i P19 Superettan, vilket skvallrar om offensiva egenskaper hos TFF-talangen. Räcker det för att ge Bödvar Bödvarsson en kamp om en plats från start även i seniortruppen? Det återstår att se!

Utsiktens BK – William Järdhage (2005)
Järdhage är en talangfull målvakt med rötterna i Häckens akademi. Hos Utsikten har utvecklingen fortsatt åt rätt håll, vilket bland annat lett till läger med P17-landslaget. Som stolpvaktare är det naturligtvis svårare att få speltid i Superettan, men Järdhage verkar åtminstone vara redo, och stod exempevis i mål när Utsikten spelade 3-3 mot Skövde AIK i U21 Allsvenskans premiär.

Västerås SK – Anders Hellblom (2003)
En match i Superettan 2021, och ytterligare en 2022. Annars har det mest blivit spel i IFK Eskilstuna i division 2 för Anders Hellblom, som nu verkar vara redo att slå igenom på allvar i VSK-tröjan. Den 19-årige anfallaren gjorde fyra mål under försäsongen och fick även spela hela premiären (seger 2-1) borta mot Brage. Det här verkar vara Hellbloms år!

Örebro SK – Ludvig Nicklasson (2003)
I höstas värvades Nicklasson från Malmö FF, som han bland annat hunnit representera i P19 Allsvenskan och UEFA Youth League. 19-åringen ska framförallt försöka konkurrera om en mittbacskplats, och har hittills fått samla en del rutin på avbytarbänken. Men med de egenskaper och den potential som Ludvig Nicklasson har så borde debuten inte vara särskilt långt borta. 

Örgryte IS – Jonatan Vennberg (2004)
Vennberg skrev alldeles nyligen ett A-lagskontrakt, efter att ha deltagit i samtliga matcher under försäsongen. Den bollskicklige mittfältaren trivs bäst centralt i planen och har även en fin stamtavla: pappa Stefan spelade i Allsvenskan för flera klubbar, däribland Örgryte. Snart dags för Vennberg den yngre att göra entré på en elitfotbollsplan?

Östers IF – Adam Herdonsson (2004)
Öster har haft många fina högerbackar genom åren – Emil Krafth är en som tog sig långt. Han är säkert också en inspirationskälla för Adam Herdonsson, 04:an som gjorde tre inhopp i Superettan ifjol och ses en av klubbens största talanger just nu. I premiären borta mot Helsingborgs IF spelade Herdonsson 90 minuter och var dessutom den spelare med flest löpmeter på planen. Jodå, visst kommer det stora genombrottet i år!

Östersunds FK – truppen innehåller för tillfället ingen spelare född 2003 eller senare.